Bon dia | Dimarts 19/10/21

JORDI: Bon dia Narcís. Aquesta setmana tinc una proposta de BON DIA que no t´havia explicat i potser sorprendrà als nostre oients. Estàs disposat a parlar sobre la mort?

NARCIS: i perquè no? És una part de la vida. Des del dia que venim a aquest món sabem que un dia en marxarem. Ningú es queda aquí per sempre. Parlem-ne.

JORDI: Encara vull ser més concret en la meva pregunta. No és habitual parlar de la mort amb naturalitat i penso que és sa i necessari fer-ho. Encara és menys habitual parlar de la mort amb els ulls i el cor d´un creient. I encara menys com a fill que acaba d´acompanyar els darrers dies de vida a la seva mare estimada. Et voldria fer dues preguntes. La primera és, passades 3 setmanes com estàs? Com ho estàs vivint? Ho vols compartir?

NARCÍS: Gràcies Jordi per la teva pregunta. Les teves preguntes… I sobretot pel teu interès que mostra preocupació i estimació. La primera cosa a dir és el que he sentit aquests dies:  pena per la pèrdua…i afecte i estimació per part de moltíssimes persones que m’han volgut fer sentir que estan al meu costat en aquest moment. Això s’agraeix i conforta molt. 

La segona és que ho he viscut aquest moment amb molta pau: vaig tenir la gran sort de poder acompanyar la mare en els seus últims dies, i vaig constatar que ella ho va viure amb una gran serenor, fruit de la fe i de sentir-se acompanyada i estimada. Fer el traspàs no és  fàcil, però la fe i la confiança que ens va saber transmetre a tota la família ens ha donat molta força i serenor. Per mi va ser un veritable testimoni del que vol dir enfrontar-se a la mort cristianament fent evident el lema d’enguany: ENS MOU L’ESPERANÇA. Crec que aquests dies em quedaran gravats per sempre.

JORDI: Com bé dius la teva mare va ser una dona de fe tota la seva vida i va ser un gran exemple. Quin llegat ens deixa? Què vols compartir de la seva mirada sobre la mort i el més enllà com a cristiana?

NARCÍS: La meva mare no va tenir una vida fàcil. Va ser una gran lluitadora i va haver de tirar endavant la família amb moltes dificultats i de tot tipus. Sempre  va mostrar molta confiança en la Providència. Per posar un petit detall: ella en un moment de fortes dificultats econòmiques va ser emprenedora i va posar en marxa un negoci saps quin nom li va posar? L ‘ESPERANÇA.  

Va poder acomiadar-se dels seus. Entre les seves darreres paraules i recomanacions n´hi havia algunes que es repetien constantment: GRÀCIES, US ESTIMO, NO PLOREU.  També d’algunes pregàries que sempre havia recitat. Com a botó de mostra un fragment que expressa molt bé com era i com pensava:


Gràcies Senyor per haver-me obert els ulls,
per desvetllar-me el cor,
per posar-me als llavis aquestes paraules d’amor.
Al llarg del dia Senyor
feu-me un reflex de la vostra llum.

Doneu-me el do de l’alegria,
…quan els ulls se’m tanquin i estigui cansada
que sigui l’últim pensament un acte d’amor a Vos


… Crec que és un resum de tota una vida i un bon llegat per família i amics. Ella va ser un gran regal per tots nosaltres… no puc dir res més que gràcies per haver-la tingut.

I una reflexió final: Pots plorar perquè ha marxat, o pots somriure perquè ha viscut. Pots tancar els ulls i resar per a que torni, o pots obrir-los i veure tot el que ens ha deixat; el teu cor pot estar buit perque no la pots veure, o pot estar ple de l’amor que vam compartir. Pots plorar, tancar la ment, sentir el buit i donar l’esquena; o pots fer el que a ella li agradaria: SOMRIURE, ESTIMAR I SEGUIR,

JORDI. Somriure, estimar i seguir. Impressionant. Això ben segur que dóna molta pau. Quin exemple.

NARCÍS: I tant!. Recordes les música que va sonar en el seu funeral? Eren les que escoltava a l’hospital i que a ella li agradaven molt. Cantata 147 de Bach: Jesús alegria del homes; “em dones forces” de Sergio Dalma, “tinc un angel”, i també el Rosa d’abril.

JORDI: Recordo algun fragment:“ Em dónes força per superar els obstacles … Sóc tan fort quan dintre meu et sento.  Em dónes força per sempre et vull amb mi”

NARCÍS: Ben escollit: és un missatge ple de fe i esperança que podem aplicar a moltes situacions de la vida. Podem acabar sentint-la. Pot ser una bona manera de començar el dia:


Em dónes força per superar els obstacles
Em dónes força per creuar l’oceà
Vull sentir la força que tu em dónes
I que estem junts tota l’eternitat

Sóc tan fort quan dintre meu et sento
Em dónes força per sempre et vull amb mi
Em dónes força per sempre et vull amb mi


JORDI: Un gran missatge per tots plegats, ple d’esperança!! Molt bon dia a tots i totes!