L’ENCESA DE LLUMS DE LA FAÇANA SIGNIFICA EL NADAL A L’ESCOLA

 

Un any més l’AMPA de l’escola conserva la tradició.

El divendres 13 de desembre, a dos quarts de cinc de la tarda, just davant de la façana de l’escola Salesians Mataró es va realitzar l’encesa de llums anual, preparada des de l’AMPA els dies anteriors. L’encesa de llums és aquell moment en què celebrem l’arribada del Nadal, tot il·luminant la façana de l’escola. En aquesta activitat, hi participen alumnes de tota la primària i els alumnes del primer cicle de la ESO, amb els seus docents.  A més a més aquests últims anys s’hi ha incorporat el gruix de membres dels  grups de fe. Tots els familiars estan convidats a gaudir d’aquesta inauguració. Aquesta celebració es realitza, com és tradició, cada any per significar el temps d’Advent-Nadal.

El pregó potencia la significació del Nadal

Si tan sols es realitzés l’encesa de llums seria molt senzilla, ja que no conté un missatge de rerefons. D’aquesta manera, donem un significat més profund gràcies a la declamació del pregó d’Advent/Nadal, que ajuda a tothom a comprendre millor el que s’està realitzant realment. Durant la primera part de la cerimònia diferents membres del grup FOC II van fer-ne recitació pública. El pregó explica la història de l’acolliment del nen Jesús en aquest temps.

Segons el testimoni de l’Aina Camprubí, noia que va participar de la lectura, ella diu: “El dia 13 de desembre vaig tenir l’oportunitat de llegir un tros del pregó. Per mi va ser emocionant llegir-ho davant de tanta gent. No només el fet de llegir-ho va ser emocionant, sinó tot el missatge que donava de Maria. A més a més, el fet d’estar tots junts davant l’encesa de llums de la façana i cantant nadales va ser una bona manera d’acabar l’any en família”

Les nadales de tota la vida

Tota celebració necessita de un moment de cant, ja sigui una festa o fins i tot l’encesa de llums. Per això, any rere any, no poden faltar les nostres nadales. A principis del mes, els alumnes ja les comencen a preparar amb gran interès i il·lusió. Les nadales es van cantar just després d’acabar de llegir el pregó, aquestes dirigides per la Neus Cabot, professora de música de l’escola que ella mateixa diu: “Va estar tot un plaer dirigir les nadales d’enguany. L’ambient creat va ser màgic i únic. Una escena per recordar i repetir amb continuïtat”. Aquest any es van cantar diferents Nadales, de les quals en destaquem el tradicional “Fum, fum, fum” i la nadala de “Los peces en el río”. Va ser un moment màgic i emotiu on es va crear una forta unió dins de la comunitat de l’escola.

El moment esperat

Finalment, en acabar el repertori, en Narcís Frigola, Director Titular de la casa va donar el tret de sortida a l’encesa de llums. De cop i volta, la façana es va encendre i quedava tota il·luminada. Es ressalta el contorn de l’escola i el gran arbre coronat amb el famós estel de Nadal. Segons testimonis, va ser una experiència molt emotiva i diferent. Per als nous de la casa, els alumnes de primer de primària i de la ESO, aquesta experiència els va sorprendre, ja que els hi va resultar única. I per els més veterans, una tradició que cal continuar conservant, com confirma el testimoni de la Carla Vázquez, alumne de segon de la ESO:

“Quan estàvem cantant davant de la façana de l’escola i es van il·luminar les llums, vaig sentir una gran felicitat i un esperit d’unió que en poques ocasions he viscut. Aquestes experiències són aquelles que queden en el cor.”

P.S. Aquest article ha estat fet pels alumnes de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r de Batxillerat Clàudia Fontanals i Arnau Pujadas