Llinars: el bitllet a la desconnexió

Els membres del grup Joves de l’escola vivim un cap de setmana intens.

El passat cap de setmana, durant els dies 7 i 8 de març, va tenir lloc a una casa de colònies de Llinars del Vallès la trobada anual organitzada per la Inspectoria Salesiana, a la que hi va assistir el nostre grup Joves amb en José Antonio Delgado, un dels animadors, amb l’objectiu de créixer en la fe i regalar-nos uns moments d’autoreflexió per desconnectar de la nostra vida.

En què consisteixen les trobades?

A Llinars, es reuneixen diversos grups de fe de la comarca de Barcelona i, s’organitzen 4 convivències diferents segons un rang d’edats. A la trobada Joves, hi ha adolescents de 16 fins a 19 anys que reflexionen al voltant d’una temàtica. Segons en José Anton io “les trobades inspectorials són una oportunitat per desconnectar i posar-nos en una altra ona, per compartir, per fer xarxa amb altres joves i per fer present l’esperit de Crist i de Don Bosco”.  

Llinars 2020: dissabte

El 7 de març, tot just vam arribar a Llinars, cada grup vam visibilitzar una situació de pobresa del nostre entorn. Seguidament ens van mostrar els equips amb els que compartiríem el cap de setmana i se’ns va presentar la temàtica: la pobresa, i un fil conductor: els viatges. A continuació, ens vam separar en els nous grups i vam reflexionar sobre els tipus de pobresa, les nostres experiències amb ella, el que fem per combatre-la…

Després de dinar i de les estones lliures, vam participar en una sèrie de tallers que mostraven diverses pobreses. Primerament, vam parlar de la pobresa espiritual, on, per mitjà d’unes notícies, ens assabentarem de les altes xifres de suïcidi al nostre país. Tot seguit vam visualitzar un vídeo d’una fundació que lluitava contra la pobresa social amb un intel·ligent programa d’intercanvi, en el que unes persones grans accedien a compartir la seva llar amb joves que els hi feien companyia. A més, vam fer un joc de rol d’una crítica situació real que reflectia la pobresa més popular; l’econòmica. És en aquest taller on ens vam adonar de la dificultat que comporta una presa de decisions com aquella. Per últim, vam veure un altre vídeo on se’ns mostrava la pobresa política, amb el testimoni d’una preocupada immigrant a la que no proporcionaven papers per viure legalment a Espanya.

A partir d’aquí, “vam gaudir d’un temps de reflexió que ens va ajudar a recarregar la bateria consumida per la rutina i els estudis”, apunta en Fran Orenes, jove de Rocafort, que destaca l’aprenentatge adquirit durant tota la trobada. A més, en Jose Andrés González de Mataró destaca “l’ambient reflexiu que hi havia aquest any, un canvi significatiu respecte l’any passat”. En acabar l’enriquidora posada en comú d’opinions i el sopar, vam tancar amb uns jocs de nit.

Llinars 2020: diumenge

Al matí següent, vam tenir un altre moment de reflexió individual en el que vam fixar uns compromisos amb la família, amigues i amics, la pobresa, el grup de fe, etc. Aquestes estones són molt valorades per la Cris, que destaca la pau, la tranquil·litat i la connexió amb si mateixa.

Més tard, ens vam retrobar amb el grup d’origen i vam anotar uns compromisos per al grup de fe, un dels quals era: “que tot allò que tractem tingui un major impacte en la nostra vida quotidiana”, acord que vam llegir en forma de pregària durant la missa de comiat.

Som una família

La convivència crea grans unions entre nosaltres, tal i com explica la Marta Marín de Mataró: “es com si tots ens coneguéssim de sempre, quan realment no és així”.

D’altra banda, en Fran assegura que “és totalment recomanable assistir a les trobades, et faran plantejar-te aspectes vitals que, en general, en el nostre dia a dia no hi tenen cabuda”.

Tanmateix, la Marta fa una interessant proposta que esperem que es tingui en compte, que és el canvi de grups, d’aquesta manera “tots ens podríem relacionar més els uns amb els altres”.

Finalment, en José Antonio ens confessa que l’equip d’animadors ja està treballant “perquè l’any vinent sigui encara molt millor”.

P.S. Aquest article ha estat fet pels alumnes de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r S.Roque