QUI SOM?
Missió, visió i valors
Amb més de 100 anys d’experiència, som una escola que seguim l’estil educatiu de Sant Joan Bosco, el fundador dels salesians, i que treballem per donar resposta a les necessitats educatives actuals dels joves, en un ambient familiar i amb un tracte proper i personalitzat.
Una escola oberta i encarnada a la realitat del país, d’inspiració cristiana, compromesa amb l’excel·lència educativa (o la millora contínua) i la cura de les persones, especialment les més desfavorides. Una escola que promou una educació integral de qualitat, basada en els valors de l’Evangeli i enfocada a la formació de totes les dimensions de la persona perquè aquesta esdevingui un agent social transformador.
El logo corporatiu de les escoles salesianes expresa simbòlicament els quatre pilars sobre els quals se sustenta el nostre ideari (i la nostra proposta de valor):
Casa
Escola
Pati
Esglèsia
L’escola en xarxa
La nostra escola forma part de la Inspectoria Salesiana ‘Maria Auxiliadora’, que compta amb 59 col·legis repartits en 8 Comunitats Autònomes i que ofereix 157 unitats de 2n Cicle d’Infantil, 335 d’Educació Primària, 296 d’ESO, 88 de Batxillerat, 52 Cicles d’FP Bàsica, 85 Cicles Formatius de Grau Mitjà i 73 de Grau Superior.
Col·legis
Infantil
Primària
Secundària
Batxillerat
Cicles formatius
Obra salesiana
AFA
Som un equip format per mares i pares voluntaris que representem a les famílies, fem d’enllaç amb l’escola i treballem per fer del nostre centre un lloc de trobada per a tothom. Promovent en tot moment xerrades, subvencions, premis, festes i altres qüestions que surten durant el curs, amb esperit de treball i ganes gresca.
Itinerari d'Educació en la Fe
A SALESIANS tenim clar que les persones desenvolupen la seva espiritualitat al llarg del seu procés de creixement personal. Per això oferim formació cristiana des de dues claus:
1- La idea d’itinerari de creixement en la fe, de manera acompanyem la vida i proposem la tradició cristiana com a proposta de sentit. I tenim en compte els moments en què es condensa la formació abans de rebre un sagrament, com la primera Comuniò o la Confirmació.
2- L’experiència de grup, el lloc on teixim relacions fraternals i que acompanyem per tal que esdevingui experiència de comunitat creient.
El moment d’entrada en aquest itinerari no és una proposta tancada. Oferim des de la catequesi per a infants (8 i 9 anys) fins als grups de joves i adults. A més de la trobada setmanal del grup, es proposen convivències de cap de setmana i campaments d’estiu.
Comunitat religiosa
Som cinc religiosos. La nostra missió principal és ser garants del carisma de Don Bosco, tant a l’escola i la PES, com a la resta d’ambients de l’Obra i als grups de l’itinerari d’educació en la fe (catequesi d’infants i grups de joves i adults). Som vicaris de la Parròquia M. Auxiliadora i fem servei religiós a altres parròquies de la ciutat, a la Comunitat Cristiana d’aquesta Obra i a les Carmelites.
CE Futbol Salesians
El nostre club de futbol no és un club de futbol més, sinó que és més que un club de futbol. Obert al barri i a la ciutat, es vincula amb el projecte de lleure juvenil salesià, que pretén la formació esportiva però també humana d’infants i joves entre 4 i 16 anys. La qualitat futbolística dels equips és important, però la bona imatge i el respecte cap als adversaris, arbitres i públic en general ho és encara molt més.
Salesians Cooperadors
Els Salesians Cooperadors de Mataró som un grup de la família salesiana que va iniciar la seva trajectòria el 2013 i, el 8 d’octubre d’aquest any 2023, vam constituir-nos com a centre local. Considerats com a «salesians externs» segons les paraules de Don Bosco, som persones corrents, però compromeses amb l’estil i la missió de Don Bosco envers els joves. Com laics, realitzem el nostre compromís i vivim l’esperit salesià en les condicions normals de la vida i el treball, difonent aquests valors en el nostre entorn. La nostra vocació es basa en l’atracció cap a Don Bosco i la oportunitat de treballar amb ell, tot mantenint-nos en el món. Ens reunim cada 15 dies per continuar amb la nostra formació.
ALUMNI
Alumni vol ser un lloc de trobada de tots els antics alumnes de l’escola i de totes les persones que han estat relacionades amb l’obra salesiana a Mataró.
Els seus objectius són revitalitzar les amistats, records i vivències entre alumnes de la mateixa o de diverses promocions i la seva relació amb l’escola, així com crear, per mitjà de la xarxa social corporativa, una comunitat d’intercanvi de coneixements per fer publicacions, formar grups per a projectes, compartir informació i tasques.
Confraria
La Confraria Salesiana La Verònica va ser fundada l’any 1952, sent, d’aquesta manera, la segona més antiga de la Setmana Santa de Mataró. Després d’un temps sense processionar pels carrers de la ciutat, el mes de maig de 2024, la Confraria es va renovar amb nous projectes i objectius i una nova Junta de Govern.
La Confraria té l’objectiu de crèixer amb nous membres, infants, joves i adults, tot buscant un ambient de germanor i sentint-nos part de la familia salesiana, amb les diferents activitats que realitza i col·labora la Confraria. A més, la Confraria participa, de manera activa, de la comunitat cristiana assistint a l’Eucaristia dominical de l’Obra. Com a novetat, la Confraria vol establir una processó pròpia el Dimarts Sant i, seguir participant, com de manera tradicional, a la Processó General de Divendres Sant.
Us convidem a conèixer-nos i a formar part de La Verònica.
Comunitat cristiana
La missió educativa i evangelitzadora dels ambients i projectes de Salesians Mataró té les seves arrels en la comunitat cristiana que viu, celebra i comparteix la seva fe, des de l’espiritualitat salesiana.
Som una comunitat cristiana que celebra la fe cada setmana, alhora que també gaudim de moments especials de formació cristiana, de recés espiritual, de convivència… que donen impuls i fonament a les nostres activitats.
Colla gegantera
Som un grup format per alumnes i famílies, que gaudim de la tradició dels gegants i la música popular. A través de la colla, fomentem la relació entre les famílies i l’escola, afavorint així que els nens de diferents etapes es coneguin entre si i gaudeixin fent activitats amb les seves famílies.
Mamà Margarita
El grup Mama Margarita surt d’un grup de pares de la catequesi, que després de la primera comunió dels seus fill decideixen que es volen confirmar. Aquest curs ha crescut amb dues parelles més i li hem posat el nom de “Mama Margarita”, perquè com a mare de Don Bosco és la gran impulsora de la seva Obra.
PES
La Plataforma d’Educació Social dels Salesians a Mataró és un dels ambients de casa nostra que, amb més de 25 anys de recorregut, atén a infants, joves i famílies de la nostra ciutat en situació vulnerable. El nostre equip educatiu, format per 23 professionals del món social, desenvolupa un seguit de projectes i serveis estructurats en 4 àrees d’intervenció: l’àrea d’infància,l’àrea d’atenció familiar, la unitat d’escolarització compartida i l’àrea d’inserció sociolaboral. En conjunt, durant l’any arribem a atendre entre 500 i 600 persones i treballant en xarxa amb altres serveis públics i entitats socials del territori.
Història de l’escola
La presència salesiana a la ciutat de Mataró es remunta a l’any 1905, data de la fundació del col·legi en règim d’Internat, gràcies al mecenatge del matrimoni format per Antoni Cuyàs i Maria Sagarra. Amb la tutela d’una comunitat de 12 salesians, ràpidament es va passar dels 50 interns inicials als 260 al curs 29-30. La majoria de l’alumnat optava pels estudis de batxillerat, de sis anys de durada; la resta, pels cursos de comerç, de quatre anys.
Amb l’arribada de la Guerra Civil les classes no es van interrompre i l’edifici es va convertir en hospital militar de les Brigades Internacionals. Acabat el conflicte, l’impuls demogràfic vinculat a la immigració espanyola va propiciar el renaixement de l’activitat escolar i educativa, molt orientada primer a l’incipient veinat de Cerdanyola i ampliada després als nous barris pròxims que anaven emergint amb gran força com ara Peramàs i el Pla d’en Boet.Sensibles als nous temps, laics i salesians es van fer presents en aquesta barriada en continua expansió a través de la parròquia de Maria Auxiliadora i de l’església vicària de Sant Joan Bosco de la Llàntia.
A mesura que els barris pròxims al col·legi anaven creixent a bon ritme i milloraven les comunicacions amb les poblacions veïnes, el col·legi es va anar obrint preferentment a aquests barris d’immigració i a l’alumnat de comarca fins arribar a la supressió progressiva de l’internat, el 1978, després d’haver-lo ofert durant 73 anys. La nova Llei General d’Educació (LGE, 1970) va exigir una nova estructura escolar iniciant els cursos d’EGB (curs 1972-73), BUP (curs 1975-76, que seria mixt des del curs 1976-77) i un COU, que s’impartirà ja a Salesians des del curs 1990-91.
Si fins al 1970 tota la gestió de l’Obra Salesiana era duta a terme per religiosos i només s’atenien nois, 10 anys després, completada la implementació de la nova Llei General d’Educació, l’ensenyament era ja mixt i, al costat de 9 salesians, es comptaven 24 professors laics; l’any 2005 la xifra arribava als 54.
El Centre Obert Salesians, fundat el 1992, va constituir un nou servei per als joves del barri, amb programes de Garantia Social i Cursos Ocupacionals, i, després de la unificació amb el Centre de Formació d’Adults, gestionat fins aquell moment per l’escola, va esdevenir embrió de l’actual Plataforma d’Educació Social (PES) Salesians Sant Jordi, que s’organitza al voltant de tres grans àrees: Intervenció amb nens i adolescents, Unitat d’Escolarització Compartida i Inserció sòciolaboral.
Fa només tres anys, vam iniciar la formació professional amb el CFGM d’activitats físicoesportives en el medi natural i en el lleure. Enguany, hem posat en marxa el primer curs del CFGS.
Actualment l’escola compta amb 40 unitats i atén a 1002 alumnes des dels 3 fins als 21 anys: Educació infantil (6), Educació Primària (12), Educació Social Obligatòria (12), Batxillerat (5), FP (3) i 2 unitats de SIEI (Suport Intensiu per a l’Educació Inclusiva).
La presència salesiana a la ciutat de Mataró es remunta a l’any 1905, data de la fundació del col·legi en règim d’Internat, gràcies al mecenatge del matrimoni format per Antoni Cuyàs i Maria Sagarra. Amb la tutela d’una comunitat de 12 salesians, ràpidament es va passar dels 50 interns inicials als 260 al curs 29-30. La majoria de l’alumnat optava pels estudis de batxillerat, de sis anys de durada; la resta, pels cursos de comerç, de quatre anys.
Amb l’arribada de la Guerra Civil les classes no es van interrompre i l’edifici es va convertir en hospital militar de les Brigades Internacionals. Acabat el conflicte, l’impuls demogràfic vinculat a la immigració espanyola va propiciar el renaixement de l’activitat escolar i educativa, molt orientada primer a l’incipient veinat de Cerdanyola i ampliada després als nous barris pròxims que anaven emergint amb gran força com ara Peramàs i el Pla d’en Boet.Sensibles als nous temps, laics i salesians es van fer presents en aquesta barriada en continua expansió a través de la parròquia de Maria Auxiliadora i de l’església vicària de Sant Joan Bosco de la Llàntia.
A mesura que els barris pròxims al col·legi anaven creixent a bon ritme i milloraven les comunicacions amb les poblacions veïnes, el col·legi es va anar obrint preferentment a aquests barris d’immigració i a l’alumnat de comarca fins arribar a la supressió progressiva de l’internat, el 1978, després d’haver-lo ofert durant 73 anys. La nova Llei General d’Educació (LGE, 1970) va exigir una nova estructura escolar iniciant els cursos d’EGB (curs 1972-73), BUP (curs 1975-76, que seria mixt des del curs 1976-77) i un COU, que s’impartirà ja a Salesians des del curs 1990-91.
Si fins al 1970 tota la gestió de l’Obra Salesiana era duta a terme per religiosos i només s’atenien nois, 10 anys després, completada la implementació de la nova Llei General d’Educació, l’ensenyament era ja mixt i, al costat de 9 salesians, es comptaven 24 professors laics; l’any 2005 la xifra arribava als 54.
El Centre Obert Salesians, fundat el 1992, va constituir un nou servei per als joves del barri, amb programes de Garantia Social i Cursos Ocupacionals, i, després de la unificació amb el Centre de Formació d’Adults, gestionat fins aquell moment per l’escola, va esdevenir embrió de l’actual Plataforma d’Educació Social (PES) Salesians Sant Jordi, que s’organitza al voltant de tres grans àrees: Intervenció amb nens i adolescents, Unitat d’Escolarització Compartida i Inserció sòciolaboral.
Fa només tres anys, vam iniciar la formació professional amb el CFGM d’activitats físicoesportives en el medi natural i en el lleure. Enguany, hem posat en marxa el primer curs del CFGS.
Actualment l’escola compta amb 40 unitats i atén a 1002 alumnes des dels 3 fins als 21 anys: Educació infantil (6), Educació Primària (12), Educació Social Obligatòria (12), Batxillerat (5), FP (3) i 2 unitats de SIEI (Suport Intensiu per a l’Educació Inclusiva).