Els moments que vivim de pandemia, grup bombolla i d’un cert confinament ens fan propensos a petits i grans a algunes emocions: angoixa, depressió, crispació… I no ens ajuden a estar en pau amb nosaltres mateixos, ni amb el altres. És natural que una vida, privada de certes llibertats i tensionada per les pors, per les distàncies humanes, tingui repercussions en la nostra salut emocional. La primera cosa que cal és no negar allò que sentim. Si ho identifiquem i hi posem nom ens ajudarà certament també a fer-li front. Estem iniciant la primavera. Diu un adagi popular que “la primavera la sang altera”. Si a això li afegim aquesta situació que la pandèmia ens ha portat, vivim un estat emocional ben explosiu. Ser-ne conscients(alumnes, equip de l´escola i famílies) ens fa realistes i ens prepara per afrontar més positivament les nostres relacions humanes.
Què podem fer per evitar l’agror d’unes relacions crispades o desenfocades?
Hi ha una petita fórmula per al seu tractament que ens ve de la mà de Don Bosco i del seu sistema educatiu: EL SISTEMA PREVENTIU. Hi ha una paraula màgica: és la paraula italiana AMOREVOLEZZA. Paraula difícil de traduïr… Es tracta de procurar que les nostres relacions personals estiguin plenes d’amabilitat, tracte familiar, alegre, afectiu, que hi hagi un respecte profund a la persona i que es noti. Som salesians perquè sant Francesc de Sales estava convençut de l’eficàcia de l’amabilitat. De la paraula Sales… SALESIANS. Salesians com a sinònim d’acollida, amabilitat, tracte familiar i proper…
Diu la Wikipedia que l’amabilitat és una virtut consistent a acollir i tractar amb atenció i bondat sense emetre judicis. Existeix l’amabilitat envers les altres persones i també envers una mateixa. Permet la confiança i ajuda a millorar la convivència a la societat. Per a exercitar-la cal coratge, compassió i prendre’s a una mateixa i als altres seriosament.
Alguns, com Ramon Llull, per exemple, consideren que és l’essència de l’amor i el que fa estimable a una persona
Avui necessitem de l’amorevolezza. Les desqualificacions, els retrets, insults i amenaces s’han convertit en un estil massa present en els nostres mitjans de comunicació. El Papa Francesc en el seu darrer escrit programàtic “Fratelli tutti” parla de l’amabilitat com instrument de fraternitat i justícia. Diu per exemple: “Encara és possible optar pel conreu de l’amabilitat. Hi ha persones que ho fan i es converteixen en estels enmig de la foscor” (FT 222). “De tant en tant apareix el miracle d’una persona amable, que deixa de costat les seves ansietats i urgències per prestar atenció, per regalar un somriure, per dir una paraula que estimuli, per possibilitar un espai d’escolta enmig de tanta indiferència (…) obre camins on l’exacerbació destrueix els ponts.” (FT 224)
Necessitem persones que ens eduquin i acompanyin en aquesta característica tan del carisma de Don Bosco i tan necessària avui. Estem cridats a posar amabilitat i bon tracte en tots els racons de la nostra vida. El nostre món sovint crispat i angoixat trobarà bon alleujament i serem una miqueta més lluminosos, com diu el Papa Francesc.
Us convidem a un moment de silenci per pensar en el nostre grau d’amabilitat en les nostres relacions humanes.