Bons Dies

El Bon Dia és aquell moment diari de pocs minuts, breu i abans de l’inici de la primera classe, que té la doble finalitat de començar la nostra jornada d’una manera amable i reflexiva amb:

 • una salutació cordial i familiar entre professorat i alumnat,
 • i la transmissió d’algun valor de l’ideari de l’escola.

Aquesta eina pedagògica té el seu origen en el mateix Don Bosco, qui va instaurar la tradició de pronunciar unes bones nits dedicades als seus joves de l’oratori abans d’anar a a dormir.
Des d’aleshores, en la pedagogia salesiana sempre han tingut molta importància aquestes paraules adreçades no només a l’alumnat sinó també al personal educador de l’escola.

General

Dimarts 20 d'octubre

 

Tots tenim imatges de superherois. Aquests personatges tenen el seu origen en la industria americana dels anys 30, especialment lligades al món del còmic. Presenten un perfil peculiar de lluitadors pel bé: Batman, Superman, Spiderman… Estan dotats d’alguns superpoders que els fan especialment seductors i extraordinaris.

Portem anys fent un projecte a primària que parla dels nostres superherois. Els nostres! Superherois més propers … i cada any venien a l’escola a presentar-se! Ho recordeu? Infermers, bombers, metges… professionals que es dediquen a fer un servei útil a la societat. Hi ha molts herois a la nostra societat! Ara en aquests temps difícils de pandèmia si obrim els ulls els trobarem molt a la vora…

Avui us volíem parlar d’uns superherois que no surten gaire a les notícies però que són veritables supeherois. Aquest cap de setmana han estat motiu d’una Campanya especial. Aquests superherois són els missioners i la campanya es diu DOMUND. El lema d’enguany és AQUÍ ESTIC, ENVIA’M.

Qui són els missioners? Són persones que han dit que SÍ a un servei generós en nom de Jesús. Se senten enviats a anunciar amb paraules i obres el que ell va venir a anunciar: un món millor que hem de construir entre tots.

Na Pilar Rahola, una famosa periodista catalana deia presentant el DOMUND.

“Quina idea tan lluminosa. Quin ideal tan elevat sacseja la vida de milers de persones que un dia van decidir sortir de la seva casa, creuar fronteres i horitzons i aterrar en els llocs més abandonats del món, en aquells forats negres del planeta que no surten en els mapes. Quina revolta interior han de viure, quina grandesa d’ànima han de tenir, dones i homes de fe, quin amor a Déu que els porta a entregar la vida al servei de la humanitat! No imagino cap revolució més pacífica ni cap fita més grandiosa!

La missió d’evangelitzar és, també, una missió de servei al ésser humà, ja que el missatge cristià és una poderosa eina transgressora i revolucionaria, la revolució del que no vol matar a ningú, sinó salvar a tots… Sóc una creient fervorosa de tots aquests homes i dones que, gràcies a Déu, ens donen intenses lliçons de vida i de creença en la humanitat… Les missions catòliques són una ingent força de vida, un immens exèrcit de soldats de pau, que ens donen esperança en la humanitat, cada vegada que sembla perduda.”

Val la pena que en fem menció i els retem homenatge. Ells són veritables testimonis de l’amor de Déu per a tota la humanitat.

ELLS HAN DIT SÍ A LA CRIDA que han rebut, i ho han fet generosament. Una crida que no és res més que una crida de Déu a viure des de l’amor i el compromís per una societat millor.  Nosaltres també podem dir SÍ fent bé (el millor possible) allò que ens toca fer cada dia. Aquesta és la nostra crida avui!

Bon dia i bona feina a tots i totes. 

Dimarts 13 d'octubre

Sabíeu que ara la gent ja no s’escriu cartes? Sí, les cartes d’abans, amb un paper, un bolígraf, un segell, un sobre, i quan obries la bústia, era com trobar una sorpresa que contenia un munt de paraules que algú t’havia regalat pensant en tu.

Amb una pandemia com la que vivim que ho ha trastocat tot, potser seria un bon moment per recuperar algunes coses que ja no fem i escriure cartes, en seria una.

Per això, avui, us volem llegir una carta. La vam escriure ahir conjuntament amb en Narcís, i amb ella, volíem donar-vos les gràcies a cada u de vosaltres, a cada una de les etapes de la nostra escola.

Estimats alumnes d’INFANTIL,   Mentre esteu enfeinats descobrint el que us envolta i aprenent les lletres, els números, l’entorn,SOMRIEU.   Mentre feu cas a la mestra en els desplaçaments,la neteja i l’ordre,    SOMRIEU.

Sempre ho feu i ens agrada perquè ens recordeu que la vida és un JOC;   TAMBÉ ARA. Estimats alumnes de PRIMÀRIA  Ens agrada molt que us interessi jugar,  aprendre-ho tot amb aquesta energia que no se us acaba, i escoltar contes, ara, de la veu de la mestra atrafegada amb la mascareta i, tot i així, que us seguiu emocionant per com acaben.

Aquesta situació d’incertesa també la podem viure com un CONTE I, ENTRE TOTS,  N’ESCRIUREM EL FINAL.

Estimats alumnes de SECUNDÀRIA,  Amb la feinada que teniu coneixent-vos i redefinint la vostra personalitat, gestionant les contradiccions  i buscant la gamma de grisos enmig de l’horitzó en blanc i negre amb què veieu la vida fins ara… I a sobre, se us ha girat més feina: rentar-vos les mans, desinfectar l’espai de treball, i, el més dur de tot: guardar les distàncies amb els amics i amigues.  I tot això sense cap queixa.  Estem orgullosos de les ganes que poseu en cada gest. 

Estimats alumnes de batxillerat, Sabem que és el vostre moment:   sentir-vos adults,  notar la sensació de llibertat a flor de pell,   el valor de l’amistat   i el desig de muntar-vos la vida fent el que més us agrada.      I valorem molt que,  malgrat aquests temps convulsos, porteu amb força i dignitat totes les restriccions que us envolten.  Potser sou els que teniu més clar que,  quan passi tot això,  TINDREU, TINDREM una altra vida al davant dels ulls.   Ah, i que tot estarà per fer!  Fins aviat alumnes de l´escola! Bon dia i bona setmana!

Dimarts 6 d'octubre

Bon dia i bona setmana!

Comencem la quarta setmana d’aquest curs tan atípic amb l’alegria de tornar ser tots i totes a l’escola; també els grups que havien estat confinats temporalment. Benvinguts i benvingudes!! 
Caldrà seguir extremant les mesures preventives per a que l’escola segueixi essent un lloc segur. Un espai on no hi hagi transmissió d'aquest virus,  ans el contrari un lloc de transmissió de valors autèntics, coneixement i afecte. Comptem amb tots i totes per fer-ho possible!
Com sabeu, les extraescolars estan en marxa, per exemple el Judo i el futbol ja fa setmanes que van començar. I aquesta setmana, a primarià, ESO i batxillerat comença la Salesians English Academy i Robòtica.  I a l´ESO, tenim l´inici de l´Aula d’estudi, Tennis Taula i Combo. 
Aquestes i altres propostes completen un ventall formatiu molt variat i ric. 

Com sempre, les inscripcions segueixen obertes durant el curs. Aquest any a més de totes les mesures de seguretat establertes per sanitat tenim especialment en consideració les ràtios i l'espai que usem en funció de l´activitat ofertada.

També hem posat en marxa a través del WEB o mòbil una aplicació per facilitar apuntar-se al menjador i a l’acollida matinal. Facilitem els tràmits i evitem haver d’anar presencialment a la recepció de l’escola. Ja sabeu que el responsable de tot això és n’Albert Legido que està a la vostra disposició pel que calgui. albert.legido@salesians.cat.

Hi ha una activitat extraescolar que per nosaltres com escola cristiana i salesiana té un valor especial: Són el grups de fe. Hi ha un grup d’animadors voluntaris, il·lusionats, que ofereixen el seu temps per fer possible un projecte d’educació i aprofundiment més enllà del currículum escolar. És el IEF: Itinerari d’Educació en la Fe. 
Es tracta de completar la nostra formació cristiana tot fent camí de grup amb altres que comparteixen les nostres inquietuds. Don Bosco deia: Honrats ciutadans i bons cristians
S’ha de dir que portem tres anys fent camí. Hi ha alumnes que han estat vinculats a aquest itinerari des de fa anys i constaten que aquest compartir en grup els ha ajudat a créixer en tots sentits.  Aquesta setmana es tanquen les inscripcions i es farà una trobada virtual amb els pares el dijous per a poder explicar en que consisteix aquest itinerari.

Bon dia i bona setmana!

Dimarts 29 de setembre

Bon dia a tots i a totes:

Comencem la tercera setmana de curs: La reobertura de l´escola ens fa estar molt satisfets com a equip docent i no docent, i ho volem compartir amb vosaltres. Ens dona molta alegria tornar a donar VIDA a aquesta casa salesiana amb totes les seves possibilitats!
La setmana passada donàvem les Gràcies a alumnes, personal de l’escola, mares i pares, avis i àvies… perquè dèiem que havíem estat capaços d’adaptar-nos a un canvi difícil. Ara que ja som a l’escola i comencem a agafar el ritme que toca ho reiterem.  Com a equip ho estem fent tant bé com sabem i podem.
No ens cansarem de recordar-nos uns als altres les mesures que semblen més eficaces per contenir la pandèmia:

1.- Distància social
2.- Higiene (especialment de mans)
3.- Mascareta. 

Ara és molt important seguir fent el que estem fent: extremar aquestes mesures de contenció en el dia a dia, dins i fora l'escola. Anem agafant noves rutines que les inclouen. No és fàcil però això ens fa més forts i resistents
Estem en permanent contacte amb l'equip del CAP de referència i amb epidemiologia. Seguim els protocols i les instruccions de l’Agència de Salut Pública establerts per a aquests casos. Això ens dóna seguretat i ens marca un camí fiable.
Els grups afectats sempre estan informats directament del protocol a seguir. Tots han fet ja la PCR, a la mateixa escola, amb molta rapidesa. De fet, avui dimarts el primer grup ja torna a l'escola amb normalitat. I com sabeu per la premsa, ja ens han confirmat que els confinaments passen a ser de 10 dies.
Estem al costat dels alumnes que han de restar en confinament preventiu, amb les connexions i  les tasques a fer per fer fàcils i productius aquests dies. Ben segur que l’acompanyament emocional i pedagògic que farem farà més lleugera aquesta circumstància d’haver de restar a casa.
Procurem donar la informació ràpidament i amb transparència, tot atenent a les indicacions que ens fan les administracions públiques. Per això preguem, que quan vulgueu informació sobre aquest tema, aneu sempre a consultar les fonts fidedignes. Estem a la vostra disposició en tot moment. Davant del dubte, ara més que mai, és millor passar-nos per excés.
A l’octubre s’acabaran de posar en marxa la resta de les activitats extraescolars que encara no han arrencat: grups d’anglès, la catequesi infantil (la propera setmana) i els grups Amics i FOC.
Volem compartir amb tots vosaltres que és un orgull poder tornar a l’escola i poder seguir  acompanyant els alumnes en el seu dia a dia en les seves variades i riques possibilitats.
No és, ni serà fàcil… Ho farem junts, com sabem fer, amb professionalitat i esperit salesià! 

Bon dia

Dimarts 22 de Setembre

Bon dia a tots i totes.
Hem començat el curs. Ja hem cobert la primera setmana. Complicada perquè era després de sis mesos de parada. Hem emprès la marxa en unes condicions totalment diferents a com estem acostumats:  nous horaris d’entrada i sortida, grups bombolla, patis restringits, mascaretes, distància, desinfecció…  Unes condicions que a ningú agraden i que ens fan estar a vegades especialment incòmodes. És veritat! És el que ens toca viure i assumir!
Les famílies no podeu entrar i per això us convidem a veure, a través del web, algunes  imatges del que està passant a l’escola i les nostres noves rutines.
Hi ha una paraula que s’ha de dir ben fort i clar, en lletres gegants: GRÀCIES! Gràcies a tots i totes (alumnes, personal de l’escola, mares i pares, avis i àvies…) Hem estat capaços de fer un canvi difícil i, a vegades, feixuc. I ens hi hem posat amb ganes i sense plànyer-nos.  Una setmana i ja anem agafant el ritme… No baixem la guàrdia.  Com a equip ho estem fent tant bé com sabem i podem: Endavant, sempre endavant!
Hi ha unes dades que ens han de fer pensar. Segons dades del Ministeri Espanyol de Sanitat, Espanya és a data 18/9  el 1r país d’Europa en casos actius de Covid per 100.000 habitants; i el 2n del món. Hi ha un repuntament importants dels casos especialment entre les persones entre 15 i 40 anys. Això passa a Espanya i a tota Europa. Algunes Comunitats Autònomes i algunes poblacions estan especialment tocades i han de tornar a situacions de confinament que no voldrien.
Quines són les mesures que semblen més eficaces per contenir la pandèmia? Són les que s’han dit repetidament i les que mirem d’aplicar a la nostra escola:

1.- Distància social
2.- Higiene (especialment de mans)
3.- Mascareta. 

Estem en permanent contacte amb l´equip del CAP de referència (directora, infermera i referent COVID). La comunicació amb el CAP està sent molt ràpida i eficaç. De manera que quan ens trobem amb un cas positiu l´equip mèdic i la direcció de l´escola podrem actuar amb celeritat. Treballar de conjunt famílies i direcció serà més important que mai.
Un alumne comentava que li xoca que siguem tan estrictes a l’escola i a fora alguns no segueixen per res els protocols i normatives. Son conscients que ens hi juguem molt?  
Mai com ara, des de que ha començat aquesta pandèmia, hem estat sis hores al dia convivint un grup estable de persones en un espai més o menys tancat (tot i que ben ventilat). Cada una d’aquestes persones porta la “motxilla” del seu nucli familiar.De poc serviran les precaucions dins l’escola si no mantenim les mesures de prevenció sempre(distància, mascareta i higiene) o no ens esforcem per reduïr  els contactes  a fora.
Entra en joc la pròpia salut, la salut de les persones que més estimem i el sortir aviat d’una situació que a tots ens limita i ens fa patir. Es tracta apel·lar a la responsabilitat individual. Junts ho podem fer. Però si algú no ho fa, ens perjudica a tots (Hem de ser especialment curosos quan ens movem en els nostres ambients socials). #SOM1 és això!
Probablement hi haurà casos … els gestionarem amb rigor i transparència si passa a la nostra escola.   No és, ni serà fàcil… Ho farem junts, com sabem fer, amb professionalitat i esperit cooperatiu!  Som una Comunitat Educativa que arribem lluny en el compromís i en el bon fer, especialment en moments complexos com aquest.
Bon dia i bona setmana!

 

 


CURS 2019-2020

Dilluns 14 de juny

Dilluns 25 de maig

Pots reproduïr l'audio d'aquest bon dia fent click al botó play

Ahir era 24 de maig. A tots els veterans de casa salesiana ens diu molt aquesta festa. La veritat és que litúrgicament la festa es celebra avui ja que ahir era la festa de l’Ascensió que representa el final de l’estada temporal i visible de Jesús enmig dels seus. Maria Auxiliadora i l’Ascensió.  Són dos festes el significat de les quals val la pena aprofundir: 

-L’Ascensió de Jesús ens ajuda a veure que en l’ existència hi ha diferents plans: el que veiem i el que no veiem; el pla més material és fàcilment palpable i els sentits ens en  donen molta informació. Però hi ha quelcom de l’ ésser que va molt més enllà del que podem veure, sentir, olorar, palpar … Hi ha aspectes que són fonamentals i que ens transporten a un altre nivell de l’existència.   És sobre tot allò que té a veure amb l’anima humana i que ens fa superar l’insti, i ens fa diferents als altres ésser vius: l’amor, el desig de ser, l’esperit de superació, la llibertat …  Jesús ens diu en l’ascensió, pujant en al cel, que hi ha un altre nivell, i que ell ens hi precedeix. La festa ens recorda que hem de fer el possible que aferrar-nos a allò de més veritable que hi ha a la vida,  allò que ens transporta a un nivell superior i que és permanent i etern.

-Maria és una dona que això ho ha entès i viscut.  La festa de l’Auxiliadora fa referencia a una dona senzilla, honesta, oberta als altres i a Déu, capaç d’encaixar la seva missió de ser ajuda, i auxili, a ser exemple d’ amor veritable.

En els moments que estem vivint ens convé molt  saber pujar de nivell. A vegades ens sentim sols, abatuts, tristos, angoixats… amb mil preguntes que no sabem com resoldre. Ens cal:

 • Aprendre a identificar  les nostres emocions i acompanyar-les. 

 • Compartir el que sentim i saber que no estem sols.  

 • Buscar aquells elements que ens fan sortir de la rutina i que ens donen força, energia…

 • Saber riure, saber mirar més enllà de les parets de casa… obrir els ulls a l’amor, a la fe i a l’esperança. A la presència de Déu … 

 • Saber que fem el camí amb molta gent que ens estima.  

Et convido a escoltar una cançó que ens vol obrir a tot això. SI cerques quelcom a la vida que et faci viure content aixeca els ulls de la terra… Deixa’t portar per la seva música i el seu missatge.

MOLT BON DIA!

Dilluns 18 de maig

Pots reproduïr l'audio d'aquest bon dia fent click al botó play

Us proposo una senzilla activitat: tanqueu els ulls i penseu en la nostra escola, en el seu edifici. Què hi veieu? Segurament us ve al cap com a primera imatge la façana tan emblemàtica i característica. I al damunt de la mateixa una imatge de Maria Auxiliadora que sembla que ens contempla des de dalt. És un símbol de la nostra escola i una característica de tota obra salesiana: la presència de Maria, amb el nom d’Auxiliadora. 

Don Bosco ,que com tots sabeu va ser un gran somniador,  la va voler posar al centre de la seva obra dient, ben convençut,  que tot ho havia fet Ella. De fet, quan els mitjans que tenia eren ben escassos, va voler aixecar en honor seu un temple presidit per un gran quadre que representa a Maria amb Jesús als braços, envoltada dels apòstols i evangelistes, i que té als seus peus, com protegint-la a tota l’obra salesiana. Una part d’aquest famós quadre de Lorenzone és el que està reproduït en els calendaris de l’escola i que tots ben segur recordeu. 

Estem ja preparant la festa el dia 24. FESTA DE MARIA AUXILIADORA. La gran festa de la nostra patrona que sempre hem preparat i celebrat amb tantes ganes. Enguany serà necessàriament diferent però no podem deixar de tenir present el que la festa significa i expressar-ho d’alguna manera. Ben segur que sabrem ser originals i reinventar la nostra festa.

-Maria de Natzaret, la Mare de Jesús és un referent per nosaltres. Jesús abans de morir, mirant a la seva mare li va dir: aquí tens el teu fill i mirant a l’apòstol Joan (que ens representava a tots) aquí tens la teva mare. En aquesta escena sempre hi hem volgut veure que al final de la seva vida Jesús ens fa el darrer regal: la seva mare  que  vol que sigui per nosaltres una ajuda, un auxili en moments de dificultat. 

-També Maria representa a totes les mares i la força de la dona per fer front a la dificultat i defensar els seus.

No està gens malament que ho puguem celebrar. Oi?

Acabem com sempre amb música i una cançó ….en aquest cas que van composar els nois del Centre Juvenil de Ciutadella que li van voler dedicar a Maria Auxiliadora, patrona de la seva ciutat. 

Bona dia!

Dilluns 11 de maig

Pots reproduïr l'audio d'aquest bon dia fent click al botó play

La nostra escola, sense tota la moguda habitual,  està estranya i sembla trista…  “No ploris per tenir els passadissos i aules buides, o els patis sense infants, perquè tota la Comunitat Educativa ha demostrat que estàs ben viva! “.
Perquè, què és l'escola? L'escola no és un edifici, l'escola són mestres, alumnes, famílies en un projecte educatiu i pastoral compartit que ens il.lusiona.

Un projecte que no depèn d’espais físics: aules i patis… sinó de les persones que en són el seu component fonamental. Educadors i educadores  que comparteixen un model pedagògic inspirat en la genialitat de Don Bosco i  que respon als reptes actuals. I us podem assegurar que això segueix !

1ª Us demanem que ens ajudeu a valorar el que hem estat fent  i ens ajudeu a seguir millorant. Oi que ens ajudareu? Rebreu una enquesta a finals de setmana, la vostra mirada ÉS CLAU!
Hem volgut crear un recull d'imatges i vídeos de totes les activitats que hem anat fent durant aquests dies i mesos i que ens mostren com educar avui en temps de confinament i ens assenyalen probablement noves fórmules i camins que seguirem explorant.

Ben segur que us agradarà veure al nostre Web el nou apartat: “ESCOLA VIVA” una mostra més de la nostra creativitat i adaptació als reptes que ens presenta el moment actual de la nostra societat.  Entreu al web gaudiu de la nostra gent i la seva moguda en temps de confinament!  

Per acabar us regalem un missatge d’esperança …amb BONA música. BON DIA  A TOTS I TOTES!

Dilluns 4 de maig

 

Durant aquests dies hem multiplicat les hores que estem davant dels nostres dispositius (mòbils i ordinadors), connectats constantment al correu o xarxes socials. És per això, que una petita comissió d'alumnes de tots els cursos de l'ESO i batxillerat, conjuntament amb membres de la comissió ecològica de l'escola ECOsales i el grup de voluntariat VOLSjove, han preparat un REPTE OFFLINE!

Us convidem a fer un seguit d'activitats que no requereixen l'ús de la tecnologia, perquè durant el pont de l'1 de maig pugueu gaudir d'una estona de desconnexió. Es tracta d'alternatives d'entreteniment que poden ajudar a conèixer més a les persones que us envolten, potenciar les vostres habilitats amb les manualitats i la cuina o tenir un moment de calma per poder gaudir de la literatura. 

Dilluns 27 d'abril 

Pots reproduïr l'audio d'aquest bon dia fent click al botó play

Dijous passat era Sant Jordi
i avui és la festa de la Mare de Déu de Montserrat .
Dues festes molt nostres i que certament ens marquen 
una manera de ser i unes conviccions  profundes com a poble.   
Sant Jordi  era una festa ben única:  

ens convidava a passejar pels carrers, a regalar roses, concursos literaris,
i a contemplar la nostra literatura com una finestra a la cultura 
i al gaudi.
També ens recordava el cavaller Sant Jordi en lluita contra el drac…
la lluita personal i com a poble contra tots els dracs que en el món volen esclafar-nos
i que agafa tantes formes…
avui la forma d’un virus que ens té tancats i atemorits. 

Com Sant Jordi els hi volem fer front amb tota la nostra força i unitat.
I d’això es tracta… cadascú en el seu lloc fent front a l’adversitat:
També fent escola amb responsabilitat,
cuidant els nostres,
fent  el que sigui per millorar la nostra convivència 
vivint aquest moment sense acomodar-nos-hi 
vivint-lo amb esperança
sensibles a l’oportunitat que ens donen les adversitats.

Montserrat ens recorda la fe d’un poble que recull la seva fe i 
la seva força en els grans ideals i en allò que ens fa més plenament humans. 
Aquesta setmana us volem proposar una escolta atenta i meditada d’una música  
interpretada en aquest entorn tan privilegiat…  
que ens convida a demanar la força de l’Esperit  que necessitem en l’adversitat. 

Em dónes força per superar els obstacles, 
Em dónes força per creuar l'oceà.
Sóc tan fort quan dintre meu et sento.
Em dónes força per sempre et vull amb mi.

Em dónes força per superar els obstacles,
Em dónes força per creuar l'oceà.
Vull sentir la força que tu em dónes
I que estem junts tota l'eternitat.

Em dónes força per superar els obstacles,
Em dónes força per creuar…

20 d'abril


14 d'abril

23 de març

Dilluns 30 de març

 

 

 

 

 

ESO

Dijous 22 d'octubre

 

Història d’una mà

Aquesta “Història d’una mà” que acabem de veure ens continua alineant amb els objectius de la nostra campanya anual “SOM1” i amb la realitat de les missions que estem treballant a partir del passat DOMUND. El seu lema és plenament vigent: “Canviem la mirada per canviar el món”, “Sortim de les nostres zones de confort, canviem nosaltres per esdevenir agents renovadors de la societat que ens envolta, canviem nosaltres per canviar el món”.

Dins de les múltiples opcions que tenim al nostre abast per fer realitat aquest impuls transformador hi ha l’oferta de grups de l’IEF que ja va començar a funcionar divendres passat. Així, poc més de 100 infants i joves, des de 3r d’Educació Primària fins a 2nBAT, van iniciar el seu itinerari d’enguany amb totes les mesures de prevenció i seguretat però sense perdre l’optimisme i l’esperança.

Tanmateix, l’oferta de la nostra pastoral juvenil no s’acaba aquí. En breu, la setmana que ve en concret, VOLSJove farà la presentació al Batxillerat de com pensem enguany organitzar el treball per comissions sobre valors socials. Tampoc volem deixar de fer esment a la tasca desenvolupada a terme fins ara des de la comissió ecologista de l’escola EcoSalesMat. Sent proactius i col·laboradors envers les seves propostes també estem canviant la mirada i canviant el món. Donem gràcies que aquestes iniciatives tan joioses puguin continuar desenvolupant-se a casa nostra. Que tingueu un molt bon dia.

 

Dimecres 21 d'octubre

Avui us proposem un qüestionari personal. Us convidem a comptar les respostes afirmatives amb els dits de les mans. Són 11 preguntes.

Comencem:

1. Et consideres una persona creativa i amb la ment oberta?

2. Ets observador i analític?

3. Saps identificar els problemes de seguida?

4. Penses abans d’actuar?

5.Mires de no rendir-te amb facilitat?

6. Prens la iniciativa per resoldre els problemes del dia a dia?

7. Quan necessites alguna cosa, la demanes?

8. Quan tens una idea, la comparteixes?

9. Mantens la calma en situacions de pressió?

10. Ets optimista?

11. Acceptes les crítiques constructives?

Si has respost afirmativament a la majoria de preguntes, felicitats ets una persona RESOLUTIVA. Si no és així, no passa res…Poc a poc, ves incorporant  alguna de les actituds que han sortit en el qüestionari.

Dijous 15 d'octubre

 

 

Avui volem significar el DOMUND, el dia mundial de les missions. El vídeo que acabem de veure ens presenta els missioners com el que veritablement són: persones que fan una opció de vida lluny del seu lloc d’origen en un entorn habitualment hostil amb els més necessitats. Potser en el passat estava difosa arreu la idea que el missioner hi anava exclusivament a ajudar i a difondre la fe cristiana. Els missioners actuals parlen més amb expressions com “sortir de la nostra terra”, “canviar la mirada i canviar el món” o “anar a trobar l’Evangeli”. Una idea més poètica i més bonica, perquè parla d’anar a compartir i viure plegats en un entorn desfavorit més que d’anar-hi des de la perspectiva unidireccional del JO t’ajudo o subvenciono a TU. Tenim, doncs, la cooperació i l’evangelització com a cares d’una mateixa moneda indestriable: promoció socioeconòmica i educació integral de la persona.

Voldria acabar aquest Bon Dia amb una breu pregària. Les pregàries poden ser moments de silenci corporal i d’interioritat espiritual, també poden ser accions de gràcies o també poden ser intencions i demandes com aquesta que us convido a fer de la mà del Papa Francesc.

Demanem perquè els joves africans tinguin accés a l’educació i al treball en els seus propis països

 • Per què se celebra el Domund? Què es fa amb els donatius recollits durant aquesta campanya?
 • Coneixem algun testimoni missioner de primera mà? Té sentit la feina missionera avui dia en contextos clars d’interreligiositat i multiculturalitat?
 • Sabem que actualment existeixen 1111 territoris de missió en tot el món?  Podem fer nosaltres alguna cosa?

 

Dimecres 14 d'octubre

Escolteu aquest resum d’una conferència de la pedagoga Angélica Sátiro sobre la CREATIVITAT

https://aprendemosjuntos.elpais.com/ca/especial/como-despertar-la-creatividad-angelica-satiro/v/como-despertar-la-creatividad

Segons José Antonio Marina:

A la personalidad creativa le corresponden algunas cualidades esenciales: actividad frente a pasividad, expresividad frente a mutismo, innovación frente a repetición, descubrimiento de posibilidades frente al síndrome de impotencia adquirida, apertura frente a cerrazón, autonomía frente a dependencia.

PENSEM, ALUMNES I PROFESSORAT, ON ENS VOLEM SITUAR

Dijous 08 d'octubre

Avui dedicarem el Bon Dia a parlar d’un aspecte fonamental de la nostra campanya inspectorial SOM 1: el respecte i la cura pel medi ambient. Heus aquí un curtmetratge amb què volem sensibilitzar-vos sobre aquesta qüestió. A continuació, la versió en text i uns enunciats finals per a la reflexió:

a- Podem continuar vivint aquesta normalitat d’un sistema socioeconòmic de consum insostenible, injust, desigual i totalment irresponsable amb el medi ambient i les persones?

b- Podem continuar ignorant el crit de la terra i dels pobres?

c- Volem ser les mans de Déu per tenir cura del món que ens envolta?

El crit de la terra i dels pobres ja no pot esperar més

Bon dijous. Vull començar posant en relleu un pensament que recorre de dalt a baix l’encíclica papal Laudato Si: “El crit de la terra i dels pobres ja no pot esperar més”. Car, penso que el podem relacionar amb la nostra campanya inspectorial SOM 1. Una campanya que ens vol recordar la importància d’estimar-nos i d’estimar els altres, però no menys d’estimar el nostre medi ambient. La veritable conversió ecològica és més necessària que mai, perquè la situació en què estem deixant el planeta cada dia s’agreuja més i afecta especialment els més pobres i vulnerables. Us convido, doncs, a veure aquests curtmetratge i a fer-nos la pregunta de si realment podem continuar vivint aquesta normalitat d’un sistema socioeconòmic de consum insostenible, injust, desigual i totalment irresponsable amb el medi ambient i les persones. Siguem les mans de Déu per tenir cura del món que ens envolta!

“And then came man” de Steve Cutts és un curt d’animació sobre els principals impactes ambientals causats per l’ésser humà. Amb la música de Grieg in crescendo, el vídeo denuncia l’augment de la contaminació, la cacera i desaparició d’espècies, el consum insostenible … i on podem arribar si no hi posem cap mena de fre.

Dimecres 07 d'octubre

Escolteu la cançó Pau d’Els Pets

Pau treballa i estudia,

repassa apunts i llibres

sota el taulell, mig d’amagat

d’una petita oficina

on es guanya la vida

amb un contracte temporal.

 

Pau comparteix la nevera

amb dos companys de feina

i amb un marroquí mig il·legal

i a l’habitació somia

amb una gironina

que viu al bloc que hi ha al davant.

 

Pau és com la resta

quan beu molt molesta

les cambreres dels locals,

però al mateix temps es mou,

vol canviar el món.

 

Pau no espera des de la trinxera,

Pau té clar que no vol renunciar.

Pau no es queda resignat al terra,

Pau demà tornarà a començar.

 

Pau té proves cada dia

de la pornografia que escampa

el món neoliberal.

Pau hi ha cops que desespera

però sap que no hi ha treva

en un combat tan desigual.

 

Pau no és cap heroi,

no té vocació

de ser carn de santoral,

però per dormir tranquil

ha de seguir.

 

Una persona COMPROMESA amb tota la vida que l’envolta esdevé un potent agent de transformació social.

Vols canviar el món amb nosaltres?

 

Dijous 01 d'octubre

Avui dedicarem el Bon Dia a parlar d’un aspecte fonamental de la nostra proposta educativopastoral: l’oferta de grups de fe. Heus aquí el vídeo que hem preparat des de l’equip d’animadors per convidar-vos: veniu i veureu. 

 

A continuació, la versió en text:

A Salesians no volem que et quedis sense viure l’experiència dels nostres grups

Bon dijous. Avui volem presentar-vos la nostra oferta de grups. Sí, malgrat l’excepcionalitat del moment, a Salesians no volem que ningú es quedi sense l’oportunitat de viure l’experiència dels nostres grups. Perquè estem convençuts que el veritable camí de creixement personal es fa en el marc d’un grup: un grup que escolta, estima i acompanya; un grup que s’obre a ser escoltat, a ser estimat i a ser acompanyat. En el sentit de la vida que nosaltres proposem no val tot sinó que prioritzem l’obertura als valors socials, a la reflexió ètica, a la dimensió interior i a l’espiritualitat religiosa, que hem de treballar en un camí de maduració en comunitat.

Veniu i veureu!

 • NARCÍS (Titular de l’escola i animador de grup): Els grups, una plataforma salesiana de veritat per créixer cap endins i cap enfora, cap al compromís vers els altres.
 • CLAUDIA (JOVES-2 i preanimadora): Penso que l’experiència de grups t’ofereix aquest moment de pausa i de parar-te a mirar tot allò que t’envolta i també poder mirar-te a tu mateix, que crec que és més que necessari.
 • JOSE ANTONIO (Responsable de Grups de Mataró i animador): Per a mi els grups de fe són un lloc privilegiat, que ens ofereix la possibilitat de descobrir, de conèixer, d’aprofundir, de tenir experiència de la proposta de vida de Jesús d’una manera que, segurament, ni ens imaginàvem.
 • JOSÉ ANDRÉS (Joves-2 i preanimador): Els grups m’han fet millorar com a persona, crear records inoblidables amb els meus companys i amics.
 • CAROL (professora i animadora): Els grups de fe són un viatge cap endins vostre i nostre.
 • ARNAU (Joves-2 i preanimador): A mi, mai m’hagués passat pel cap entrar a grups, però, mira, un dia m’ho van proposar i ja fa gairebé quatre anys que hi vaig.
 • JOSEP-IGNASI (professor i animador): Per a mi, grups és una oportunitat de créixer com a persona, d’apropar-te a tu mateix, als altres i sobretot a Déu.
 • LIA (FOC-2): Els grups de fe és un lloc on tu pots sentir-te confiat i segur amb la gent que hi ha allà, ja que ningú et jutjarà per dir la teva; per tant, és un grup sense prejudicis, sense estereotips; és una cosa que t’ajuda moltíssim a obrir-te i a confiar en la gent i en tu mateixa.
 • PABLO (JOVES-1): Jo personalment porto dos anys i aquest serà el meu tercer a grup FOC i jo animaria tothom a que s’apuntés, ja que és una experiència molt guai, coneixes els teus companys, els teus monitors i monitores com a persones i fem activitats molt entretingudes; som com una família i no sé, m’ho passo molt bé i jo animaria tothom que s’apuntés.

Dimecres 30 de setembre

Dijous 24 de setembre

Com ja heu vist aquests dies previs, enguany iniciarem la setmana amb un Bon Dia incorporat a les hores COR de dilluns. Els divendres continuem mantenint el Bdia d'aula amb les vostres aportacions. Batxillerat també mantindrà el seu Bdia de silenci/escolta  musical.

Dimarts, dimecres i dijous accedireu, al començament de la segona hora del matí, a la pestanya de Bdies de l’espai web de l’escola per comentar breument el corresponent text, audio, vídeo, etc. que anirem incorporant setmanalment.

Dimarts serà un Bdia de caire més institucional i d’informacions diverses respecte del seguiment del curs.

Dimecres el Bdia tindrà un caire més pedagògic i se centrarà, fonamentalment, en la creació d’un discurs compartit entre els membres de la Comunitat EducativoPastoral sobre el model de persona que volem educar i les competències que cal treballar perquè l’alumnat el desenvolupi satisfactòriament fins a la seva sortida del centre.

Dijous proposem un Bdia amb un accent més pastoral. Avui hem volgut fer un vídeo més d’acollida i presentació, però en general presentarem algun text/cançó/clip/imatge i proposarem unes pautes i/o preguntes per a la reflexió. Heus aquí l’audiovisual i, a continuació, unes pistes finals:

 • què vol dir que som gent oberta a l’esperança?
 • quina és la nostra predisposició als canvis i a les novetats? Les novetats han de ser necessàriament bones o dolentes? En el context de l’època, ens haguéssim atrevit a provar aquests primigenis models d’ulleres o ens haguéssim esperat a veure-les venir?
 • Som persones agraïdes? Quin sentit té donar gràcies a Déu perquè algú hagués descobert i fabricat unes lents, com fan Guillem i Adso en l’escena comentada?

A Salesians som gent optimista i oberta a l’esperança

Bon dia. L’escola ha deixat de plorar i torna a gaudir de la vostra presència a les aules, als passadissos, als patis. Tot i que l’excepcionalitat i les incerteses continuen, us volem donar la benvinguda més càlida i us volem donar un missatge d’esperança, perquè (no ho oblideu) som dels salesians, gent alegre i optimista.

Som conscients de les inseguretats i incomoditats amb què engeguem aquest curs. Segurament haurem de deixar de fer algunes coses o fer-les de manera diferent, però no és menys cert que també tindrem l’oportunitat d’iniciar, viure i consolidar-ne d’altres. Enguany, sense anar més lluny, encetem dues novetats de les que n’esperem força: les hores TIM i les hores COR.

Nosaltres estem fermament convençudes que amb una actitud oberta i resilient superarem aquests moments d’ensurt i de no saber cap a on anar. Arran d’això em ve al cap precisament un flaix de El nom de la rosa. És una novel·la que he rellegit diverses vegades i que parla, entre moltes altres coses, d’una sèrie de crims que esdevenen en una abadia medieval al voltant d’un llibre prohibit que tempta, perverteix i mata a qui gosi llegir-lo.

Doncs bé, hi ha una escena en què el protagonista, el frare Guillem de Baskerville, extreu un parell d’ulleres i se les posa per explorar un dels manuscrits de la biblioteca. Els monjos, que mai abans havien vist res semblant, observen amb curiositat però no s’atreveixen a preguntar. Guillem explica llavors a Adso que el pas dels anys endureix els ulls i, sense aquest prodigiós instrument, molts savis, en acomplir la cinquantena, deixarien de ser hàbils per a la lectura i l’escriptura.

Això, de fet, és el que passava, per exemple, a l’antiga Roma. Però, quan es començaren a desenvolupar les primeres lents, l’espant i els dubtes continuaven sent un obstacle que n’impedia la socialització. Va ser necessari vèncer aquestes pors i atrevir-se a trencar hàbits, rutines i constructes ideològics per corregir les diòptries i la vista cansada de molts lectors. L’escena acaba amb els dos, mestre i aprenent, donant gràcies al Senyor perquè algú hagués descobert i fabricat aquests fabulosos discs capaços de ressuscitar la visió.

Aquesta crisi està posant a prova la nostra humilitat, ens està ressituant vers el món i ens interpel·la a viure renúncies i incerteses amb optimisme i esperança. Pensem-hi una mica i, si pot ser en el marc d’un grup, molt millor.

Dimecres 23 de setembre

 

 

 

 

 

 


CURS 2019-2020

Dimecres 3 de juny

Divendres 29 de maig

Dimecres 27 de maig

Dimecres 20 de maig

Divendres 15 de maig

 

Dimecres 13 de maig

Divendres 8 de maig

Dimecres 6 de maig

Dimecres 29 d'abril

Dijous 23 d'abril

4rt de l'ESO

Divendres 17 d'abril

4rt de l'ESO

3r de l'ESO

Dimarts 14 d'abril 

Dimecres 8 d'abril

Divendres 3 d'abril

4rt de l'ESO

Dimecres 1 d'abril

Divendres 27 de març 

4rt de l'ESO

3r de l'ESO

 

Dimecres 25 de març

Divendres 20 de març

3r de l'ESO

4rt de l'ESO

Primària

Dimecres 21 d'octubre. 

Avui és el dia internacional de l'estalvi d'energia, i cal que tinguem la mirada ben atenta! Podem estalviar energia de moltes maneres, i no tan sols per estalviar calerons, sinó que, principlament, ho hem de fer per ajudar al nostre planeta. Perquè enguany seguim essent 1, però amb el nostre món. 

Aquí teniu la reflexió del dia d'avui, acompanyada de la cançó Energia dins teu, que van fer a l'Escola Municipal de Música de Granollers l'any 2016.

Aquí la reflexió. 

Aquí la cançó

Dimecres 14 d'octubre

Us deixem també amb les webs que ens parlen sobre el DOMUND i que ens donen més informació sobre les missions que es duen a terme arreu del món. 

DOMUND

Testimonis

Coneix una mica més 

 

Dimecres 7 d'octubre

Dimecres 30 de setembre

Dimecres 23 de setembre


CURS 2019-2020

Dimecres 17 de juny

Dimecres 10 de juny

Dimecres 3 de juny

Dimecres 27 de maig

Dimecres 20 de maig

Dimecres 13 de maig

Dimecres 6 de maig

Dimecres 29 d'abril 

Dimecres 22 d'abril

Dijous 16 d'abril

Dimecres 8 d'abril

Dimarts 31 de març

Infantil


CURS 2020-2021

 

EN CONSTRUCCIÓ

 

 

 

 

 

CURS 2010-2020

Dimecres 17 de juny

Molt bon dia famílies!!!! Avui en el BON DIA us fem arribar una invitació ben especial pel comiat de curs que farem demà P3 i P4 i divendres P5!!!! Un comiat diferent, d’un curs diferent que de ben segur recordarem sempre. Només podem donar-vos les GRÀCIES famílies per anar tots a una i haver acompanyat els vostres fills i filles durant aquest temps incert. Ha estat un plaer!
Aquesta invitació serà per poder-nos veure per primera vegada tots junts des que va començar el confinament, encara que sigui per la pantalla. De ben segur que serà un retrobament ben emotiu. Us hi esperem a tots!!!!

Dimecres 10 de juny

Bon dia aquesta setmana us proposem agafar el POT del confinament, que van fer els vostres fills i filles amb el seu missatge on explicaven allò que els havia agradat d’aquests dies i fer-ne un vosaltres, escriure’l amb ells i guardar-lo amb el seu a dins del pot. Podem parlar dels bons moments que hem passat junts, el què hem après i en podem donar gràcies.

Dimecres 3 de juny

Molt bon dimecres! En el BON DIA d’avui us volem proposar passar una bona estona tranquil.la amb els vostres fills i filles. Us fem arribar un vídeo d’una cançó de la Damaris Gelabert que podreu anar seguint, us anirà mostrant com fer la relaxació plegats en família. Per començar us haureu d’asseure un darrera l’altre i dibuixar a l’esquena amb el dit allò que ens diu la cançó.

Un cop acabeu, els hi podeu preguntar com s’han sentit, si els ha agradat,…I si alguns us animeu la podeu repetir o inventar-vos altres maneres de fer-la. Esperem que us agradi i gaudiu d’aquest moment ben especial!

Dimecres 27 de maig

Molt bon dia! Avui us volem proposar visualitzar un vídeo  a veure què us suggereixen les imatges:

Transmeten la importància del treball en equip, l’ajudar-se els uns als altres per aconseguir coses. Aquests dies a casa hem fet un gran equip amb la nostra família, tots hem col.laborat cada dia aportant allò que podem. Podríem fer la reflexió amb els infants d’allò que ells han fet per aconseguir que la família hagi estat bé: endreçar joguines, parar taula, fer-nos petons i abraçades, …. A veure què pensen que han fet per ajudar,  i els altres també els podem explicar tot allò que hem fet amb esforç, treballar, anar a comprar, jugar junts, …Podem donar gràcies per formar part de la nostra família.

Dimecres 20 de maig

Bon dia!!! Aquest diumenge 24 de maig, celebrem la festa de Maria Auxiliadora, aquest dia és ben especial per tota la nostra família dels salesians. Maria és per nosaltres una mare que tenim ben a prop, ens acompanya i  ens cuida. A l’escola fèiem moltes activitats i anàvem a la capella a donar-li gràcies, cantar-li cançons i fer-li un regal, una ofrena.  Aquest any l’equip d’infantil us hem preparat un regal per tots vosaltres i per Maria.

Dimecres 13 de maig

La setmana passada varem parlar de les nostres super  mares i àvies, avui coneixerem una mica més a MARIA, la mare de Jesús. Us fem arribar una cançó que ens explica com era Maria…….una mare senzilla com les nostres que estimava i cuidava moltíssim a Jesús, es preocupava per ell i li va ensenyar una cosa molt important: ESTIMAR ALS ALTRES, Jesús quan va ser gran ho va fer perquè la seva mare li havia  ensenyat. Us fem arribar una imatge de Maria i Jesús per si la voleu pintar.

UN PETÓ!

Mare de Jesús, tu ets la mare de tothom.
Ens estimes i ens comprens, jo t'envio petonets.

Un petó per tots els nens i les nenes que conec
Un petó que faci més feliç el món.
Tu Maria, en vas fer molts a Jesús quan era nen,
per això quan va ser gran va estimar molt.

Mare de Jesús, tu ets la mare de tothom.
Ens estimes i ens comprens, jo t'envio petonets.

Un petó pels meus amics, mestres, pares i cosins,
els meus avis, els tiets i els meus germans.
Tu Maria, en vas fer molts a Jesús quan era nen,
per això quan va ser gran va estimar molt.

Mare de Jesús, tu ets la mare de tothom
Ens estimes i ens comprens, jo t' envio , petonets. 

Dimecres 6 de maig

Avui us volem proposar fer un bon dia ben especial dedicat a les nostres MARES I ÀVIES. Us fem arribar un conte que ens explica moltíssimes coses d’elles i de la màgia que desprenen en tot allò que fan cada dia. La màgia que ens omple d’il.lusió, tendresa, alegria i amor.

Dimecres 29 d'abril 

Aquests dies que som a casa tenim la sort que hi ha molts professionals treballant moltíssim per ajudar-nos, acompanyar-nos i cuidar-nos. Volem agraïr i valorar la seva tasca, molts dies els aplaudim des dels balcons. Avui us proposem una estona de reflexió compartint amb els vostres fills i filles com ens ajuden cadascun dels professionals que aniran sortint en el power point.

Dimecres 22 d'abril

S’acosta Sant Jordi, una diada en la qual ens agrada fer un gest els uns cap els altres. Ens agrada molt que els que ens estimen tinguin un detall per nosaltres, però també ens omple moltíssim i ens fa molt feliços poder oferir quelcom ben sincer que ens surti del cor pels altres. Per això us proposem un petit gest.

Avui durant tot el dia podem pensar i fer un dibuix sorpresa ben especial els pares pels fills i els fills pels pares i quan estiguin fets ens els podem regalar. Ajudant-los a valorar l'agraïment de rebre detalls senzills fets amb amor cap a nosaltres i de donar allò que hem fet amb il.lusió com a gest d’estimació.

Dimecres 14 d'abril

PASQUA  Reflexió sentit de la Pasqua.  Tanquem finestres i llums de l’habitació dels vostres fills i filles, encenem una espelma o lot, els expliquem que la llum de la Pasqua ha arribat, és per nosaltres i la podem guardar dins nostre. Ens ajuda a estar contents a tenir esperança i alegria aquests dies que estarem a casa, com feia Jesús amb els seus amics al transmetre la il.lusió i el veritable sentit de la vida, la importància de compartir-la i estimar als altres. Quan acabem obrim la finestra i els hi ensenyem imatge, el què hi ha a fora és important però la llum que portem dins el cor és essencial i cal cuidar-la.

Dimecres 8 d'abril

Aquest matí un bon dia ben especial!!! de reflexió amb vosaltres…Aquestes set setmanes de quaresma han estat ben diferents, ens estan ajudant a valorar les petites coses que donem per suposat i que són molt importants, la vella quaresma a l’escola els va donar missatges per intentar fer les coses millor i valorar-ho tot. 
Aquest matí us proposem escoltar una música relaxada uns minuts junts a casa per poder pensar en tots aquests dies que hem estat a casa,  quin moment ens ha agradat més i hem estat més feliços i en volem donar gràcies. Quan acabem la cançó ens ho podem explicar uns als altres.

(La primera cançó)

Dimecres 1 d'abril

Aquest matí volem fer un bon dia ben especial de reflexió amb vosaltres… els dimecres ho farem així. Us enviem aquesta imatge com a símbol de l’esforç que estem fent tots plegats aquests dies, que els nens i nenes vegin la imatge i podem parlar amb ells que ho estan i ho estem fent molt bé. Dins la closca ens cuidem molt bé els que som a casa, però també hem de pensar i estimar a la nostra família que no viu amb nosaltres: avis, àvies, tiets, cosins. Un petó per tots i totes!!!