Nit solidària


JOVES LIDERANT PROCESOS DE PAU A NIAMANA

(BAMAKO, MALI)

 

Ens situem a MALI, país del Àfrica Occidental sense sortida al mar, gran part del territori ubicat a la zona del Sahel.

A les ja deficients condicions de vida del país, des de 2012 viu una crisi marcada per:

  • L’amenaça de grups terroristes establerts a prop de la frontera amb Níger i Burkina Faso. Les forces internacionals presents al territori (MINUSMA (ONU); la força Barkhane (França)), així com les forces armades del país, frenen el seu progrés per conquerir el territori. Totes aquestes forces encara són atacades violentament per terroristes.
  • la insatisfacció social (vagues, vandalisme, etc.), que accentua la inestabilitat del país.

Capital: Bamako. En una zona perifèrica de la ciutat hi ha el barri de Niamana. En aquest barri les Salesianes han creat un complex educatiu per donar resposta a les nombroses mancances en educació que la infància i joventut de la zona pateixen, especialment les noies.

Des de l’arribada del terrorisme gihadista al Sahel i la conseqüent desestabilització a tots els nivells. El nombre d’infants i joves que abandonen l’escola ha experimentat un augment preocupant en els darrers anys a tots els nivells educatius. Amb les greus urgència que ha d’afrontar el país marcat per una altíssima taxa de deute extern, el polítiques educatives i tot el vinculat al jovent queda en un segon pla.

A la zona de Niamana hi ha una absència total d’equipaments i activitats dedicades al jovent. La inactivitat i la manca d’estímuls, provoca hàbits i conductes no saludables. Gran risc de radicalització religiosa i de vinculació a xarxes relacionades amb grups terroristes.

QUÈ VOLEM FER?

Volem crear espais de convivència i construcció de pau, facilitant la trobada intercultural i interreligiosa, des d’un enfocament de gènere i de protagonisme juvenil.

Es vol articular una oferta àmplia d’activitats esportives i artístiques com la música, el teatre i la dansa, que permeti el desenvolupament saludable de les capacitats dels infants i joves participants.

Es vol formar a joves líders com a educadors i educadores en activitats de lleure, com a multiplicadors i promotors dels valors de la convivència, la pau i el bé comú.

El projecte tindrà una durada de dos anys i es vol arribar a 1500 joves de manera directa.