Carnestoltes és alegria però també mirada interior
Bon dia. Demà serà dijous gras o Llarder. De més petits, segurament en dèiem el dia de la truita. I és el dia amb què comencen els actes de Carnaval o Carnestoltes, que s’allargaran fins al proper dimecres 02 de març, dimecres de cendra, amb l’enterrament del rei Pellofa i l’arribada de la Vella Quaresma. Enguany, Mataró recupera la rua de Carnestoltes dos anys després. La rua, que serà dissabte 26 de febrer, canviarà el seu recorregut tradicional, tal com va passar amb la Cavalcada de Reis, i acabarà al Parc Central, espai que acollirà molts dels actes de Carnaval d’enguany per complir amb la normativa Covid.
El Rei Carnestoltes, anomenat Pellofa a Mataró, és un personatge fictici que presideix totes les activitats del cicle festiu de carnaval. Tant pel caràcter com per la indumentària, representa l’ambient de disbauxa i transgressió que caracteritza aquesta festa. Habitualment apareix el dissabte de carnaval, moment en què comencen les celebracions. Inaugura el cicle festiu dissabte de carnaval amb un discurs que sol repassar en clau satírica les principals efemèrides de l’any i acaba convidant tota la ciutadania a unir-se a la diversió desenfrenada. La resta de dies fins al Dimecres de Cendra es dedica a presidir balls de màscares, rues i tota mena de desfilades.
Finalment, el dimarts de carnaval és jutjat pel seu mal comportament i condemnat a mort. Després de llegir el testament, sempre impregnat pel missatge de gaudir de la vida despreocupadament, és cremat en un lloc públic. La mort de Pellofa/Carnestoltes esdevé símbol del final de la disbauxa i l’inici de la Quaresma, set setmanes de camí de revisió interior vers la Pasqua de Jesús. Si tenim en compte el costum pagà consistent a fer un berenar a l’aire lliure on es menjava peix i després s’enterraven les restes com a símbol del començament de l’abstinència quaresmal, ja veiem d’on ve el ritual d’anar a enterrar la sardina i quina relació té amb aquest cicle festiu.
Entenem, doncs, millor ara perquè, en el microclima de la nostra escola, el temps de Carnestoltes, a més de a la festa i alegria, també va associat a una mirada més interior preparatòria de la Quaresma. Us convidem a pensar-hi amb les imatges i la música d’aquest breu vídeo.