Quins tres dies! De nervis i d'emocions; de parlar molt i d'escoltar més; de preparar les idees i esmolar els arguments. I quina experiència personal i de grup!
Coordinada per la Xarxa d'Universitats de parla catalana Lluís Vives i organitzada per la UAB, la Lliga de Debat convoca anualment equips de nois i noies de 4t d'ESO i Batxillerat. Aquest any hi hem participat amb un grup d'alumnes de 1r de Batxillerat: la Maria Muñoz, en Manuel Hinojosa, la Keying He, en Martí Aragonès, la Clàudia Mestre i l'Enric Sitjà.
Han estat tres dies enfrontant-se a equips de centres de tota Catalunya al voltant de l'humor i els seus límits.
L'equip ha hagut d'intervenir en favor i en contra de la lllibertat de l'humor i ha hagut de defensar els seus arguments davant d'altres equips. Perquè en veieu el nivell, al primer debat, el nostre equip ha fet èmfasi en com els humans, a diferència dels animals, som responsables dels nostres actes. El nostre comportament és obert i lliure. Ens podem equivocar, però hem d’intentar viure sempre respectant uns límits ètics. De vegades, l’humor supera els límits del bon gust i es converteix en una burla. El respecte és fonamental per la convivència i, malgrat és una eina per desafiar tabús, no tot s’hi val. S’ha de tenir en compte la forma, el context i el moment. I així, han acabat caps de grup i, de les semifinals, han arribat a la final.
El blog del certàmen ha recollit el paper dels nostres representants a la final: "L’institut Sant Antoni de Pàdua ha defensat la postura a favor en aquesta final. Ha començat assegurant que la llibertat d’expressió no pot estar per sobre de la dignitat i el respecte, tal com es determina a l’article 10.1 de la Constitució espanyola. Hem de veure els límits com a regulacions que ens ajuden a progressar i que ens són necessàries per conviure. Acostumem a rebutjar els límits perquè els entenem com una eina de repressió utilitzada per les elits, enlloc d’entendre que són una eina de control, de regulació, tal com ho són, per exemple, les senyals de trànsit. No sempre és un bon moment per a riure, com va demostrar el programa Polònia el dia 3 de novembre de 2017 al suspendre el seu programa degut a les circumstàncies en que s’havia d’emetre. Refutant a l’altre equip, ha assegurat que no tot és relatiu. Un mateix cafè pot estar fred per una persona i calent per una altra, però la temperatura que marqui el termòmetre sempre serà la mateixa." Al final, el primer lloc se l'ha endut l'Institut Can Roca de Terrassa amb un equip de 2n de Batxillerat, però els nostres nois han estat uns dignes rivals. Estem orgullosos que hagin acabat finalistes! I l'any vinent hi tornarem!