EM DIC MARTINA I M’AGRADA EL BLAU

El grup VOLSJove, vinculat a l’oenege salesiana Bosco Global, posa en marxa una campanya solidaria feminista per conscienciar els joves en clau d’igualtat de gènere.        

“Em dic Martina i m’agrada el blau” és el projecte solidari impulsat pel grup VOLS Jove, format per alumnes de batxillerat i antics alumnes de l’escola. Aquesta iniciativa va sorgir d’una quedada estatal de les diverses agrupacions salesianes de joves voluntaris de l’espiral solidària, on es va fer la proposta d’iniciar una campanya per conscienciar a les aules de l’escola en clau d’igualtat de gènere.

L’any passat es va desenvolupar una prova pilot d’aquesta campanya, fent activitats a les aules de 4rt de l’ESO en una franja de dues hores. Aquest any s’ha volgut ampliar aquesta activitat, preparant activitats didàctiques per un matí sencer a les aules de 1r a 4rt de l’ESO.

Aquest grup de joves, des d’un bon principi, van decidir utilitzar les xarxes socials com a via de difusió, per començar a fer-la visible i consolidar-la. Dins del projecte s’ha creat un filtre d’Instagram que ha permès ampliar la difusió d’aquesta campanya .

El 6 de Març, l’escola va acollir activitats on es tractaven temes relacionats amb la igualtat de gènere. Les activitats de primer a tercer d’ESO estaven dividides en dues branques: social-humanístic i científic-tecnològic. L’equip del bloc sociohumanístic va decidir explicitar la situació de la dona en les diverses èpoques de la història fins arribar a l’època moderna. En canvi, el grup del bloc científicotecnològic va optar per donar més protagonisme a la gamificació, tot proposant jocs, com ara un bingo o un kahoot. A 4t de l’ESO els alumnes van fer activitats de llenguatge inclusiu i van tenir un espai per debatre sobre vivències més personals i dilemes morals relacionats amb actituds masclistes. Finalment, tota l’escola va reunir-se al pati principal i, després d’una breu posada en escena amb una acció amb  llaços liles, es va llegir un manifest.

Un dels principals motius d’aquesta campanya era implantar una visió de gènere a les aules de escola. Així doncs, aquest projecte vol fer donar a conèixer a l’alumnat que totes som una, totes som persones amb els mateixos drets.  

El nom de la campanya, “em dic Martina i m’agrada el blau”, posa el dit en el tòpic, i reclama que els colors no tenen gènere. Aquest projecte ha tingut un gran èxit, després de la feina ben feta per aquest grup de voluntaris, amb moltes hores de dedicació que ha donat com a resultat una feina ben feta. Ara toca revisar i, de cara al proper any, hi ha la intenció de portar la iniciativa a d’altres escoles, bé salesianes bé de Mataró, per continuar promovent la igualtat de gènere.

P.S. Aquest article ha estat fet per l'alumne de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r de batxillerat, Martina Martín