El grup de voluntariat VOLSJove porta a l’escola una exposició en ruta sobre els valors i els principis de l’economia social i solidària.
Durant la segona meitat del mes d’abril, l’alumnat de la Secundària i el Batxillerat de la nostra escola ha pogut gaudir d’una exposició sobre economia social i solidària. El grup VOLSJove se n’ha fet càrrec de les gestions amb Coop Maresme per començar a explorar l’opció de fer algun projecte sobre comerç just i banca ètica de cara al curs vinent.
L’exposició es composa de: 4 panells grans, 2 cartells recolzats damunt de cavallets i dos tòtems, formats per 12 quadrats que s’articulen un sobre l’altre encaixats pels troquelats formant una estructura de 6 pisos. Els principals temes que toca són: què és l’economia social i solidària?, el mercat social, la moneda social, el balanç social i la ntercooperació. A més, es presenten experiències concretes locals del Maresme com ara són:
- la masoveria urbana de Can Fugarolas, on els inquilins abonen el lloguer en espècies fent tasques de rehabilitació de l’edifici, etc.
- EcoMaresme, projecte format per productores agroecològiques del territori, les quals tenen com a objectiu la producció i venda directa d’aliments certificats com a ecològics i fomentar la biodiversitat de flora i fauna, amb el cultiu de gran varietat de verdures i hortalisses.
- La cooperativa de lloguer col·laboratiu de vehicles Som Mobilitat.
La valoració per part dels alumnes que fins ara l’han visitat, els de l’optativa d’economia de 4t d’ESO i els de la matèria d’Economia I del batxillerat ha estat positiva, car el coneixement que es té d’aquestes iniciatives és molt limitat. En paraules d’un dels alumnes de batxillerat, “aquesta exposició m’ha fet obrir els ulls i veure que a Mataró i al Maresme hi ha força cooperativisme”. Per part dels professors també ha estat molt ben qualificada, sobretot perquè l’exposició connecta l’alumnat amb un dels grans valors del territori: l’emprenedoria i l’economia col·laborativa. Des de VOLSJove també es valora que aquesta experiència ha estat un magnífic primer contacte amb el món de l’economia social “en què més endavant ens agradaria aprofundir, bàsicament en els temes del comerç just i la banca ètica”.