Una setmana de sensibilització ecologista a l’escola

El projecte titulat “Zona Intrusa“, una iniciativa artística i educativa pels centres de secundària de Mataró, vol generar un diàleg entre nois i noies de manera multidisciplinar a través de l’art. El projecte va néixer el curs 2006-2007, una proposta artística i educativa de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

L’objectiu d’aquest és treballar l’art i el pensament contemporanis com a eina de transformació pedagògica, en relació amb l’ecologisme i la sostenibilitat del nostre entorn. A l’escola Salesians Mataró hem volgut acollir aquesta iniciativa, preparant l’exposició “Per què no reflexionem sobre la nostra merda?”.

Els alumnes de secundària, de forma voluntària, han fet diverses creacions artístiques fent ús de les deixalles més habituals: ampolles, llaunes, paper de plata, bastonets de les orelles,… Els alumnes han preparat una exposició que incorpora les creacions artístiques, un recorregut fotogràfic i una video-guia. Aquesta ha anat acompanyada d’un element intrús, que complementa la creació d’art contemporani: mig globus aerostàtic situat a la sala d’actes, que vol convidar a reflexionar al voltant de les tres R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar).

Els cursos de primària han volgut participar en la iniciativa, fent una reflexió sobre el volum de deixalles que es genera a les aules durant una setmana. L’etapa d’infantil també han tingut un primer contacte amb el projecte, pintant cartells per demanar que es mantinguin els carrers del barri nets. Els han penjat a l’exterior de l’escola, perquè totes les persones que passin pel carrer puguin rebre aquest missatge. 

A través de l’art, aquestes accions ens han servit per guanyar consciència i somiar, entre tots i totes, que un futur més sostenible és possible i que depèn de l’esforç de tots nosaltres