Bon Dia | Dimecres 08/06/2022

Pasqua, Pentecosta i graduacions

Déu vos guard. Diumenge passat, 05 de juny, fou el Dia internacional del Medi Ambient. Les Nacions Unides el van instaurar el 1972, així que enguany és aniversari rodó: 50 edicions. Un motiu més per sensibilitzar-nos per la veritable situació en què es troba el nostre planeta i per posar damunt la taula la necessitat del compromís personal i col·lectiu: valoració de la dimensió ecològica i de proximitat de les empreses, processos respectuosos i ambientalment neutres tant de producció com de venda, transformació de sectors tradicionalment contaminants com la mobilitat, la gestió de residus, etc. Sense negar-ne la importància, el cert és que ja hem dedicat força bons dies a fomentar aquest compromís mediambiental i a animar-vos a esdevenir agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu.

En canvi, diumenge i també dilluns, fou una de les grans celebracions del calendari cristià, certament desconeguda per a la gran majoria i invisibilitzada a Mataró per la seva coincidència amb la festa de la Fira. Estem parlant de la Pasqua de Pentecosta. En realitat, les grans pasqües cristianes són tres: Nadal, Pasqua de Resurrecció, i Pentecosta. La primera ha arribat a tot el món i se celebra externament en excés; la segona ha arribat a les comunitats cristianes com a font de joia i esperança (no en va la coneixem també com a Diumenge de Glòria); la tercera, Pentecosta, com deia abans, encara està per descobrir per a molt gent.

La paraula “pentecosta” ve del llatí pentecoste i del grec pentekosté (heméra), que vol dir “el cinquantè dia”, el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció o Pasqua florida. Aquesta segona Pasqua, també coneguda com a Pasqua granada, és la festa cristiana que commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols i el començament de la seva activitat d’evangelització. En altres paraules, estem parlant de l’inici de l’acció eclesial: fer camí tots junts i estimar els altres.

En el pla del calendari de curs, aquesta celebració religiosa coexisteix sovint en el temps amb la festa acadèmica que rememora i significa el pas per l’escola. Les graduacions de final d’etapa, que nosaltres fem a 6è de Primària, a 4t d’ESO i a 2n de Batxillerat, volen posar l’èmfasi en tot allò que ens enduem del nostre pas per l’escola. Desitgem, doncs, a tothom qui ha posat punt i final a la seva etapa molta sort en el seu nou camí i els oferim, tant a ells com a les seves famílies, el següent vídeo.