La campanya del DOMUND a la Secundària

 

El passat dilluns, 21 d'Octubre, es va celebrar la Jornada Mundial de les Missions. El DOMUND ens recorda que més de 12.000 missioners espanyols treballen en tot el món amb la missió d'evangelitzar i treballar amb aquells que més sofreixen. Entre ells molts són missioners salesians que donen suport a aquesta labor de l'església i que es dediquen a compartir vida i treballar per a l'educació d'infants i joves amb menys oportunitats.

 

La missió com a projecte de vida

"Jo sempre sóc una missió; tu sempre ets una missió" ens recorda José María Calderón, director de la OMP en Espanya, com volent fer-nos conscients que tots els moments i àmbits de la nostra vida són propicis per transmetre la fe en Crist. En els territoris de missions l'església sosté gairebé 27.000 institucions socials, que representen el 24% de  les de l'església universal, i més de 119.000 institucions educatives, que representa
el 54,86% del total de centres educatius que atenen l'església en tot el món.

L’escola treballa el Domund de manera inclusiva

A l'escola hem treballat el Domund des dels Bons Dies. En un primer dia es va veure a cada aula un vídeo de coneixement i sensibilització vers aquesta tasca missionera. El protagonista és un salesià que ens havia visitat personalment anys anteriors. En un segon

dia ens van presentar el cartell del DOMUND d'aquest any amb el lema de "canvia la mirada, canvia el món", fent una estona de reflexió i donant diverses propostes per ajudar a l'acció missionera. Per acabar es va fer un minut de silenci de reflexió personal i de l'objectiu darrer que té el DOMUND.

Els grups de fe aprofundeixen en la dimensió i en el sentit del Domund

A més als grups de fe, FOC, van poder gaudir d'un parell de testimonis missioners. Primer, una parella de joves que van anar a Mèxic. "La pobresa no sempre és material, sinó de valors” ens explica en Tomàs. Ells es van instal·lar durant un any a Mexicali, una ciutat a 150 metres de la frontera amb Estats Units. Van estar durant un any col·laborant amb el que els mexicans coneixen com las Escuelitas. Las Escuelitas són llocs on van els estudiants de primària a fer repàs, i com a intenció oculta, passar una estona distreta dels seus problemes a casa. El segon testimoni que vam tenir l'oportunitat d'escoltar era de la Maribel, una dona missionera natural del barri mataroní de la Llàntia. Ella ens narra la seva experiència personal i com va arribar a prendre la decisió de ser missionera i ajudar a la resta a temps complet. Diu que la vida li va donar una oportunitat de voluntària durant uns mesos a Costa de Marfil i va veure la realitat i el dia a dia d'aquelles persones. Quan va tornar, es va adonar que ajudar que la gent tingui una millor vida era la seva motivació. Així va decidir ser missionera salesiana i viure a Costa de Marfil uns anys, que s'han allargat a més de 20 anys.

La vocació missionera dels salesians

Una de les animadores dels grups FOC, Càrol Estudillo, ha pogut seguir el procés d'aquest últim testimoni, la Marisol, des de certa proximitat. Per tant, sap molt bé com és la vida d'un missioner. En paraules seves, "els salesians no s'entenen sense les missions". Aquest és el missatge que ens vol transmetre la Carol, que la base de les institucions salesianes és cooperar a una millor vida, i ser missioner és una part indestriable d’aquesta vocació i d’aquesta tasca vital.

P.S. Aquest article ha estat fet per l'alumne de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r de Batxillerat Jose Andrés González.