PRESENTACIÓ DE LA NOVA EDICIÓ DE LA CAMPANYA SOLIDÀRIA DE REIS

Cap infant sense joguina

Membres del grup VOLSjove parlen sobre la campanya d’apadrinament a Mataró televisió

El dimecres 13 de novembre l’Arcadi Martín i la Laia Pérez, joves animadors de VOLS (Voluntariat Solidari), van anar a la televisió de Mataró a presentar la campanya de reis. Van participar en el programa “Bon dia amb alegria!” presentat pel periodista mataroní Pep Andreu.

La força rau en l’apadrinament d’infants vinculats al barri

Al desembre farà deu anys que es du a terme aquesta activitat solidària amb el format d’apadrinament. Aquesta és una campanya molt salesiana i que ja fa molts d’anys que es fa no només a Mataró sinó a d’altres cases salesianes. El nou format d’apadrinament, però, permet una major interacció entre els participants, ja que els padrins reben una carta manuscrita dels infants, la qual ha estat filtrada i esbossada prèviament amb les famílies beneficiàries.

 

Després de deu anys, ja són molts els padrins fidelitzats any rere any en el marc de l’Obra. En els darrers anys s’està fent un esforç per millorar la difusió dins de l’escola i augmentar el número d’alumnes i famílies participants com a padrins. Darrerament està creixent la implicació d’alumnes de l’ESO i Batxillerat, i especialment els qui formen part dels grups de fe o de voluntariat VOLSBAT.

La campanya de reis és adreçada a famílies de l’escola o de la plataforma d’educació social, majorment del barri de Cerdanyola. Es tracta de famílies que estan en una situació economicosocial desfavorida i que han estat prèviament entrevistades per educadors de l’escola i de la PES. L’objectiu final es fer de la nit de Reis una nit màgica per a tots els infants.

Cartes manuscrites pels infants que demanen un regal d’il·lusió i un de necessitat

Els voluntaris participen aportant els regals que han demanat els infants apadrinats mitjançant cartes manuscrites amb l’acompanyament de voluntaris dels grups d’Espiral Solidària VOLSBAT i VOLSjove. Hi ha regals de necessitat i d’il·lusió, els de necessitat són aquells de més utilitat com sabates, un abric, … i els d’il·lusió són joguines bàsicament. 

El dia 5 de gener, al matí, els voluntaris es troben a la recepció de l’escola i acaben de fer els preparatius per poder fer la distribució al vespre. Un cop acabada la cavalcada de Reis, joves voluntaris, vestits de reis i patges, conjuntament amb els xofers i altres persones que tenen cura de la logística es troben a la capella per fer un moment significatiu que celebri l’actuació que estan duent a terme. A continuació, comença el repartiment de les joguines per les cases de les famílies.

L’any passat van participar-hi 210 padrins/es i s’hi van repartir 368 regals a 184 infants de més de 100 famílies. El número de voluntaris va arribar a més de 80, la major part dels quals van agrupar-se en els 16 vehicles que es van reunir.

“Aquestes accions ajuden més als voluntaris que a les persones beneficiaries”

Segons l’Arcadi Martín,  poder arribar a formar part d’aquest moviment solidari és una experiència única que et marca per tota la vida. És un moment inoblidable que et fa canviar com a persona, ja que t’adones que hi ha molts infants i joves que no celebren el Nadal perquè, desgraciadament, els seus pares tenen dificultats econòmiques i no es poden permetre comprar-los joguines.

 

 

L’entrevista es pot trobar a Andreu, P. (2019, novembre 13). Bon dia amb alegria! [Vídeo]. Recuperat de http://mataroaudiovisual.alacarta.cat/bon-dia-amb-alegria/capitol/bon-dia-amb-alegria-13113019.

Per participar en la campanya com a padrí es pot enviar un correu electrònic a reis@mataro.salesians.cat

P.S. Aquest article ha estat fet per l'alumna de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r de Batxillerat Silvia Fernández.