PRIMERA JORNADA DELS SEMINARIS DE RELIGIÓ DE 1rBAT

Una experiència commovedora

L’alumnat de primer de batxillerat de l’escola va protagonitzar dijous 24 d’octubre una jornada de coneixement i sensibilització vers la feina de dues institucions solidàries de la ciutat com són Càritas i el grup de teatre Magín. Els alumnes van separar-se aleatòriament i van anar a una de les dues destinacions, amb l’objectiu de veure el context real en què es treballa i interactuar amb usuaris d’aquests serveis.

Cap a Càritas

La meitat d’alumnes de primer de batxillerat va anar l’ONG Càritas. Càritas desenvolupa l’acolliment i acompanyament a les persones vulnerables i excloses. Promouen tres àmbits del desenvolupament de drets humans: necessitats bàsiques, sentit de la vida i participació social.

Els alumnes van arribar a Càritas Mataró i els van fer una presentació de totes les accions que Càritas realitza, així com el seu projecte actual. Més tard, d’aquesta meitat d’alumnes es van tornar a dividir en tres petits grups. Els dos primers es van quedar al local de Càritas, veient quines accions s’hi realitzaven, com el seu supermercat L’Entorn, que funciona per puntuació segons el nivell de necessitat de la gent, o també la seva botiga de roba, amb uns preus molt accessibles per tothom.  L’altre grup va anar a la residència “Torre Llauder”, per donar una part del seu temps i fer que la gent gran de la residència s’entretingués, parlés amb joves i passés una estona de jocs de taula amb ells.

Salesians rep al grup de teatre Magín

L’altra meitat d’alumnes van quedar-se a l’escola per interactuar amb els membres d’aquest col·lectiu. El grup de teatre Magín, coordinat per l’educadora de Serveis Socials Cristina Benesey, és un punt de referència per persones amb risc d'exclusió social i/o sense sostre. El seu objectiu és ser un espai de relació on es fomenten els vincles socials i s'intervé per millorar les capacitats relacionals mitjançant activitats lúdiques. En paraules de Benesey, “nosaltres, en el nostre intent de recuperar la creativitat de la infantesa, fem teatre de la improvisació, per riure i fer riure, i ho fem sense guió escrit, ja que l’obra és fruit de la imaginació col·lectiva”.

L’alumnat, durant la primera part del matí, va estar buscant informació del grup, abans aixoplugat des de Creu Roja i ara per Serveis Socials de l’Ajuntament. Després, va tenir lloc la tradicional estrena (i ja són sis) de la darrera obra que té el títol Ultracongelados i que tracta sobre un viatge en el temps. Per acabar, els alumnes van fer grups i van interactuar amb diferents integrants del grup, que els van explicar la seva experiència i van respondre a les preguntes realitzades. Segons l’Antoñico, “el teatre és una eina que el permet desconnectar de les problemàtiques del dia a dia, viure el present i espolsar-se la negativitat”.

El retrobament

La jornada va acabar amb la posada amb comú de totes les activitats realitzades durant el dia, ja tots els primers de batxillerat junts, i també es va crear un eslògan per grups sobre la temàtica del dia, per exemple tenim un que diu així: “Deixem de maltractar i comencem a ajudar”.

Va ser una experiència molt interessant i que els perdurarà en la seva mentalitat pel fet de pensar que hi ha gent tan necessitada en el món, segons el que fan referència els alumnes, com per exemple, el testimoni de la Sílvia Roque: “Em va semblar una activitat enriquidora i inusual que em va fer reflexionar sobre l'afortunada que sóc i la bondat d'algunes persones que es donen a altres per ajudar-les a tirar endavant”.

P.S. Aquest article ha estat fet per l'alumne de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r de Batxillerat Arnau Pujadas.