Aquest darrer 14 de gener, els nens i nenes de quart de primària van visitar la planta de tractament de residus del maresme juntament amb els seus docents, per a complementar el projecte que estan duent a terme aquests últims dies sobre el canvi climàtic.
Recorregut per la planta
La visita va començar amb una introducció i visualització d’un vídeo que presenta la feina realitzada a l’organització. A continuació, els alumnes es van dividir en diversos grups per així iniciar el recorregut de visites. Allà, van veure en primera persona la feina que es realitza a diari a la planta, que sol ser bastant pudenta, tal i com afirma aquest testimoni: “M’ho he passat molt bé però olorava una mica malament”. Seguidament, acompanyats d’un monitor, van passar a realitzar les diferents activitats educatives relacionades amb el canvi climàtic. Cal esmentar-ne “L’aula ambiental”, “L’esfera verda” i especialment “El simulador 4D”, com esmenten els nens: “El que més em va agradar va ser un simulador en 3D, era molt xulo”
Dins i fora pensant en el medi
Finalment, per acabar de concloure aquest ensenyament se’ls va proposar realitzar un taller didàctic, també sobre el canvi climàtic a la pròpia escola. Un cop això va ser dit, els alumnes van tornar a peu cap al centre, tal i com havien fet a l’anada. En paraules d’Esther Aguilar, tutora de 4t de Primària, l’experiència és molt adient per als alumnes de primària o secundària. La visita comença amb una introducció i visualització del vídeo de presentació del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme. A continuació es fan subgrups i cadascun d’ells inicia el recorregut de visites, acompanyat per un monitor que explica les instal·lacions i serveix de guia per realitzar les diferents activitats educatives que es duen a terme al llarg del recorregut: aula ambiental, esfera verda, simulador 4D, etc.
Cal destacar que el simulador és una instal·lació singular i única que per les seves característiques pròpies de parc temàtic genera una experiència impactant entre els alumnes. Es tracta d’una visita on l’aprenentatge i la conscienciació prenen forma de manera pedagògica i molt entretinguda. Molt recomanable
P.S. Aquest article ha estat fet perls alumnes de l'assignatura de Comunicació Periodística de 1r de Batxillerat